29. Maijs 2017 12:35
Jaunumi
Satversmes komentāri: prezentēs ceturto sējumu
Santa Sāmīte

Trešdien, 31. maijā, Rīgas pils Svētku zālē Valsts prezidents Raimonds Vējonis un ministru prezidents Māris Kučinskis svinīgi atvērs jauno Satversmes zinātnisko komentāru sējumu. Šajā sējumā skaidrotas un apkopotas Valsts prezidenta un Ministru kabineta pilnvaras, funkcijas un tiesības.

“Satversmes komentāri ir Latvijas valstiskumam būtisks darbs, kura sagatavošanā iesaistīti labākie mūsu valsts zinātnieki un praktiķi. Tā ir lieliska Satversmes lietpratēju dāvana mums visiem, sagaidot Latvijas simtgadi. Pirmo reizi katram Satversmes pantam tiek gatavots izvērsts skaidrojums, kas dod iespēju ikvienam labāk izprast mūsu valsts pamatlikumu”, uzsver Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Jaunā grāmata kā vērienīgā Latvijas Republikas Satversmes komentāru projekta ceturtais sējums klajā nākusi “Latvijas Vēstneša” Grāmatu apgādā.

 “Satversmes skaidrojumi jeb komentāri ir fundamentāls zinātnisks izziņas avots par latviešu konstitucionālismu”, grāmatas priekšvārdā raksta LU zinātniskā projekta vadītājs, profesors, Dr.iur. Ringolds Balodis. “Šis nu ir viens veikums, kas paveikts pārliecībā par nacionālu valsti kā augstāko vērtību.”

Valsts pamatu izpēte esot valsts pienākums, taču ne šoreiz. Šis projekts, kā norāda R. Balodis, ir pilnībā balstīts uz pilsonisku iniciatīvu, ko tiesībzinātnieki veikuši zinātniskas zinātkāres, nevis valsts pasūtījuma mudināti.

Tikko izdotajā grāmatā komentētas divas Satversmes nodaļas: III nodaļa “Valsts prezidents” un IV nodaļa “Ministru kabinets”. Izdevums ir īpašs ar to, ka atkārtoti tiek komentēta nodaļa par valdību, kā arī papildināts ar līdz šim nebijušu Latvijas valdību statistiku ar valdību un premjeru fotoattēliem. Nodaļas par Valsts prezidentu komentāri savukārt ir unikāls materiāls, jo pirmo reizi visaptveroši tiek analizētas Latvijas valsts galvas pilnvaras, funkcijas un tiesības.

Līdz ar šo izdevumu no astoņām Satversmes nodaļām būs jau komentēts Satversmes ievads un Satversmes I, III, IV, VI, VII un VIII nodaļa. Atlikušas vēl divas, kas ir par parlamenta darbu, – II nodaļa “Saeima” un V nodaļa “Likumdošana”.

Darbs pie pēdējo nodaļu komentēšanas jau ir uzsākts, apliecina R. Balodis, kas dod pamatu cerībai, ka Latvijas valsts konstitūcija pilnībā tiks zinātniski izskaidrota.

Jaunais izdevums būs laba lasāmviela gan praktiķiem, gan tiem interesentiem, kuri vēlas padziļināti iepazīties ar mūsu valsts būtību un saprast valsts varas atzaru funkcionēšanu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties