28. Aprīlis 2017 10:10
Jaunumi
Sagatavots otrais - īpaši atlasītu rakstu krājums par konstitucionālajām vērtībām mūsdienās

2016. gada novembrī norisinājās Juridiskās fakultātes VI starptautiskā zinātniskā konference „Konstitucionālās vērtības mūsdienu tiesiskajā telpā”, pulcējot ievērojamākos juridiskās domas līderus no daudzām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Referentu raksti apkopoti divos rakstu krājumos; publicēts arī otrais - īpaši atlasītu rakstu krājums.

Ierosinājums rīkot starptautisku konferenci par konstitucionālajām vērtībām mūsdienās, ar kuru klajā nāca Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte, guva plašu atbalstu. Konferencē piedalījās 19 valstu tiesību zinātnieki, kuru referāti deva izvērstu ieskatu par konstitucionālo normu un principu ietekmi uz visai sazaroto sabiedrības dzīves tiesisko regulējumu, kā arī par pastāvošajām pretrunām un problēmām un to iespējamajiem risinājumiem. Daļa no konferences referātiem jau publicēta apjomīgā krājumā drukātā versijā latviešu un angļu valodā.  Šobrīd noslēgts darbs ar otro - konferences referentu elektronisku publikāciju „Konstitucionālās vērtības mūsdienu tiesiskajā telpā II” (Constitutional Values in Contemporary Legal Space II). Šajā izdevumā iekļauti īpaši atlasīti, neatkarīgu recenzentu un šī izdevuma redkolēģijas par nozīmīgiem atzīti referāti angļu valodā, lai dotu iespēju ar tiem iepazīties plašākam interesentu lokam visā pasaulē.

Kā krājuma priekšvārdā skaidro tā redkolēģijas priekšsēdētājs, LU Juridiskās fakultātes profesors Kalvis Torgāns: "Mēs dzīvojam trauksmainā laikā, kad sabiedrisko kārtību un drošību apdraud gan pārrobežu raksturu ieguvusi noziedzība, gan terorisms, ekonomiska rakstura cīņas, banku "blēdības" un finanšu sistēmas satricinājumi, intelektuālā īpašuma pārkāpumi, bēgļu problēmas. Mainās sabiedrības priekšstati par lietām, ko agrāk traktēja viennozīmīgi, piemēram par laulību, ģimeni, bērna tiesību aizsardzību, cilvēka cieņu. Zināma daļa no nosauktajām aktualitātēm atspoguļojas arī šī krājuma rakstos, nepretendējot gan uz galīgu atrisinājumu."

"Atzīmējama viena īpatnība. Rakstu autoru vidū vairums ir tādu, kas pārstāv kādu šaurāku tiesību nozari, savā ikdienas darbā nav saistīti ar konstitucionālo tiesību problēmām un niansēm, un tātad risina savas problēmas jau esošo vai no jauna veidojamo likumu nosacīti šaurā skatījumā. Tāpēc par ieguvumu ne tikai konkrētajiem autoriem, bet tiesību zinātnei kopumā uzskatāms konferences raisītais pamudinājums risinājumu meklējumos paturēt prātā konstitucionālās normas un principus kā vadlīnijas ceļā uz jebkura tiesiska jautājuma taisnīgu noregulējumu. Savukārt konstitucionālo tiesību speciālistiem konferences materiāli ļaus labāk izprast mūsdienu tiesiskās telpas elementu daudzveidību un nepieciešamību pilnveidot un dažādot konstitucionālo vērtību īstenošanas un aizsardzības veidus," skaidro profesors.

Krājums 294 lappusēs ietver 30 autoru referātus angļu valodā. Tas elektroniski publicēts Latvijas Universitātes portālā un iesniegts indeksēšanai EBSCO un Web of Science zinātnes datubāzu platformās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties