26. Aprīlis 2017 09:36
Jaunumi
Pretkrāpšanas kustības ietvaros Tieslietu ministrija aicina pievērst uzmanību intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzībai

Katru gadu 26. aprīlī pasaulē, tostarp arī Latvijā, tiek atzīmēta Pasaules Intelektuālā īpašuma diena (#worldipday), kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzībai.

Intelektuālais īpašums ir ekskluzīvu tiesību kopums, kas piešķirts intelektuālās jaunrades darbiem. Intelektuālā īpašuma tiesības var tikt iedalītas divās daļās: rūpnieciskā īpašuma tiesībās, kas ietver izgudrojumus (patentus), preču zīmes, rūpnieciskos dizainparaugus un ģeogrāfiskās izcelsmes norādes, un autortiesības, kas attiecas uz literāriem un mākslas darbiem.

Kā liecina Tieslietu ministrijas 2016. gada nogalē veiktā aptauja par sabiedrības izpratni par intelektuālā īpašuma tiesībām – inovācijas un intelektuālā īpašuma tiesības mūsdienas ir aktuāli jautājumi būtiskai sabiedrības daļai, jo ar tiem nākas saskarties ikdienā. Piemēram, uz veikala plauktos izvietotajām precēm ir norādīts uzņēmuma nosaukums vai logo, kas pārsvarā ir aizsargāts ar preču zīmi. Tāpat arī, skatoties filmu vai klausoties mūziku, tiek atskaņots ar autortiesībām aizsargāts darbs.

Tomēr aptaujas rezultāti liecina par nepieciešamību aktīvi skaidrot un informēt sabiedrību par kaitējumu, ko viltoto un pirātisko preču tirdzniecība rada sabiedrības labklājībai un valsts budžetam kopumā. Vislielākais risks saskarties ar viltotām precēm ir, piemēram, interneta veikalā iegādājoties apģērbu, apavus, aksesuārus (makus, somas), parfimēriju, medikamentus un elektropreces, savukārt pirātiskas preces visbiežāk ir pieejamas mājaslapās, kurās nelikumīgi tiek izplatīts digitāls saturs (filmas, TV seriālus, u.tml.). Iegādāties viltotas preces ir riskanti, jo tām ir ne tikai zemāka kvalitāte kā preces oriģinālam, nav zināma to izcelsme un sastāvs, kas var radīt riskus patērētāju veselībai, bet arī viltotas preces var tikt konfiscētas muitā, nekompensējot pircējam par precēm samaksāto naudu. Attiecībā uz nelegālu ar autortiesībām aizsargāta satura lejupielādi vai straumēšanu pastāv nopietni riski apdraudēt sava datora vai citu ierīču drošību, inficējot savu ierīci ar datorvīrusu.

Līdz ar to Pasaules Intelektuālā īpašuma dienā Tieslietu ministrija aicina sabiedrību pievērst uzmanību un izpētīt preces izcelsmi un apdomāt tās iegādi, pirms kļūt par krāpšanas upuri. Vairāk informācijas par to, kā izvairīties no viltotu preču iegādes ir pieejama pretkrāpšanas kustības #atkrāpies! mājaslapā: http://atkrapies.lv/.

Papildu informācija par aptaujas datiem

53,6% no aptaujas dalībniekiem atzina, ka kādreiz ir nelegāli lejupielādējuši vai straumējuši filmas vai seriālus, 50,6% ir klausījušies nelegāli iegūtu mūziku, bet 38%– nelegāli lejupielādējuši datorprogrammu. 27,6% aptaujas dalībnieku pēdējo reizi to ir darījuši pēdējā mēneša laikā, kamēr 34,6% to ir paveikuši vairāk kā pirms 3 gadiem. Kā galvenos iemeslus, kāpēc persona izvēlas iegādāties viltotas preces vai nelegāli lejupielādēt vai straumēt ar autortiesībām aizsargātu saturu, aptaujas dalībnieki norādīja to, ka oriģinālo preču vērtība ir pārāk augsta (73.8%), oriģinālā prece vai autordarbs konkrētajā tirgū nav pieejams (46%) vai autordarbs jau ir brīvi pieejams internetā un tam var viegli piekļūt (46%), kā arī to, ka nereti preču kvalitāte nav būtiska, jo prece ir domāta īslaicīgam patēriņam (24,1%).

Par #atkrāpies!

#atkrāpies! ir pretkrāpšanas kustība, kurā apvienojušās Latvijas valsts pārvaldes iestādes, kas cīnās pret krāpniecību dažādās jomās un izpausmēs, kā arī Latvijas iedzīvotāji un organizācijas, kas stingri iestājas pret jeb kāda veida krāpšanu. Vairāk informācijas un iespēja iesaistīties kustībā www.atkrapies.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties