13. Aprīlis 2017 11:39
Jaunumi
Vienota jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena vērtēšanu plāno uzticēt tieslietu ministra apstiprinātai komisijai
1

Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi noteikumus valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena kārtībai, kas paredz, ka eksāmena sagatavošanu un vērtēšanu veiks tieslietu ministra apstiprināta komisija.

Kā skaidro TM, noteikumu projekts izstrādāts, pamatojoties uz deleģējumu Ministru kabinetam noteikt valsts eksāmena organizēšanas, norises, finansēšanas, vērtēšanas, komisijas izveidošanas un tās darbības kārtību, kā arī par valsts eksāmenu atbildīgo institūciju.

Lai sekmētu juridiskās izglītības kvalitātes paaugstināšanos, ir nepieciešams paredzēt obligātu valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības tiesību zinātņu studiju programmā, norādīts noteikumu projekta anotācijā. Tiek uzsvērts, ka kvalifikācijas eksāmens ilgtermiņā nodrošinās vienotu juristu profesionālās kvalifikācijas teorētisko un praktisko sagatavotību un tās vienveidīgas paaugstināšanas iespējas, kā arī augstskolas izjutīs lielāku atbildību par sagatavošanu kvalifikācijas eksāmenam, nezaudējot saikni ar personām, kuras šo kvalifikācijas eksāmenu kārto.

Eksāmena sagatavošanu un vērtēšanu veiks tieslietu ministra apstiprināta komisija, kur ietilpst pārstāvji no augstskolām, kur īsteno otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības tiesību zinātņu studiju programmu jurista kvalifikācijas iegūšanai, un pārstāvji no juridisko nozari pārstāvošām profesionālajām organizācijām un Ģenerālprokuratūras. Komisijas sastāvu veidos gan akadēmiķi, gan praktiķi, tādējādi nodrošinot līdzsvaru starp akadēmiskās un profesionālās vides pārstāvjiem.

Kvalifikācijas eksāmenu TM organizēs divas reizes gadā, pirms kvalifikācijas eksāmena norises studējošajiem būs pieejams saraksts ar kvalifikācijas eksāmena teorētiskās daļas vispārīgiem tematiem, kā arī studējošajiem būs pieejams kvalifikācijas eksāmena praktiskajā daļā izmantojamo avotu saraksts un eksāmena vērtēšanas vadlīnijas. Minētie saraksti un vadlīnijas tiks nosūtītas augstskolām, dodot iespēju nodrošināt šīs informācijas pieejamību studējošajiem.

"Kvalifikācijas eksāmenā tiks pārbaudītas studējošā zināšanas, prasmes un kompetences atbilstoši tiesību zinātņu studiju programmā un jurista profesijas standartā noteiktajām prasībām. Kvalifikācijas eksāmena saturu noteiks komisija," norādīts ministrijas noteikumu projektā.

Plānots, ka studējošais viena mēneša laikā pēc lēmuma par kvalifikācijas eksāmena rezultātu paziņošanas varēs apstrīdēt TM kvalifikācijas eksāmena norises kārtību.

TM sagatavotais noteikumu projekts 13. aprīlī tika skatīts valsts sekretāru sanāksmē.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija pagājušajā nedēļa izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumu Augstskolu likumā, kas dos zaļo gaismu vienota jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanai.

Pašlaik septiņās Latvijas augstskolās iespējams iegūt otrā līmeņa augstāko profesionālo izglītību studiju programmā "Tiesību zinātne". Kā uzsvērts likumprojekta anotācijā, kopš pagājušā gadsimta 90. gadu sākuma pieaudzis tiesību zinātņu studiju programmu skaits, kas ilgtermiņā, iztrūkstot pietiekami augstām un vienotām prasībām juridiskās izglītības iegūšanai, mazinājis juridiskās izglītības kvalitāti valstī. Lai sekmētu juridiskās izglītības kvalitātes paaugstināšanos, deputāti rosinājuši izmaiņas Augstskolu likumā.

Grozījums Augstskolu likumā noteiks, ka valsts pārbaudījuma sastāvdaļa var būt ne tikai diplomdarba vai bakalaura (maģistra) darba izstrādāšana un aizstāvēšana. Šāds atvērts regulējums nepieciešamības gadījumā ļautu ieviest valsts eksāmenu ne tikai jurista kvalifikācijas iegūšanai, bet arī citās nozarēs, ja tiktu konstatēta šāda nepieciešamība.

Plānots, ka grozījumi "Augstskolu likumā" stāsies spēkā 1. jūnijā. Tie galīgajā lasījumā vēl jāizskata Saeimā.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Beidzot
13. Aprīlis 2017 / 15:32
0
ATBILDĒT
Vienots eksāmens kā minimālais nosacījums valsts atzīta maģistra grāda iegūšanai būtu vajadzīgs visās nozarēs, ne tikai jurisprudencē, ja Latvija grib kļūt par labi izglītotu cilvēku valsti nevis vietu, kur privātie kantori par naudu pārdod augstskolu diplomus.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties