6. Aprīlis 2017 14:00
Jaunumi
Veiksmīgi noritējušas mācības par cīņu pret bērnu seksuālu izmantošanu
1

Pagājušajā nedēļā, 28.-31. martā, Latvijas Tiesnešu mācību centrā (LTMC) notika semināri, kas veltīti tam, lai uzlabotu no seksuālas vardarbības cietušu bērnu interešu aizstāvību kriminālprocesā.

Saņemot dalībnieku atsauksmes semināra noslēgumā, uzreiz tapa skaidrs, ka projekts ir izdevies un atstās paliekošus rezultātus. Dalībnieki uzsvēra, ka bērna interešu aizstāvība ir jāliek pirmajā vietā un jāvelta īpaša uzmanība šo kategoriju lietu izskatīšanai.

Kā uzsvēra vairāki lektori, seksuālas vardarbības noziegumi ir grūti atklājami un izmeklējami. Cietušie visbiežāk baidās runāt par notikušo un izjūt vainas sajūtu. Aptuveni 90% gadījumu bērnus seksuāli izmanto tieši ģimenē vai kāds tuvs, pazīstams cilvēks. Šīs kategorijas lietās profesionālim ir svarīgi izprast bērna psiholoģiju, lai otrreiz netraumētu cietušo un spētu savākt nepieciešamos pierādījumus. Savās zināšanās par to, kā uzdot labus jautājumus, kā darbojas atmiņa un kādas sekas atstāj seksuāla vardarbība, dalījās klīniskā psiholoģe Inga Lubāne un vieslektori no ASV – tiesnesis Filips Koss (Phillip Koss) un prokurore Mirjama Folka (Miriam Falk). Semināru dalībnieki ļoti atzinīgi vērtēja ASV kolēģu plašās zināšanas, praktisko pieredzi un pasniegšanas stilu. Lektori projekta noslēgumā aicināja pašus dalībniekus rūpēties par sevi un saviem kolēģiem, darot šo grūto un ļoti svarīgo darbu bērnu tiesību aizsardzībā.

LTMC saka lielu paldies mūsu finansiālajiem atbalstītājiem The Kids First Fund, ASV vēstniecībai Latvijā, Baltic American Freedom Foundation (BAFF), kas ļāva šim projektam notikt.

Visi lektori, kuri piedalījās semināra tapšanā un norisē, devuši ieguldījumu bērna interešu aizstāvībai kriminālprocesā. Tieši starpinstitūciju skatījums ļauj iegūt vispārīgu priekšstatu par seksuālas vardarbības problēmu un turpmāku kopīgu darbu. LTMC pateicas Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniecei Ilonai Kronbergai, Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas priekšsēdētājam Jurim Stukānam, tiesu psiholoģijas ekspertei I. Lubānei, Valsts policijas pārstāvim Dmitrijam Homenko, nodibinājuma „Centrs Dardedze” juristei Laurai Ceļmalei un resursu centra sievietēm „Marta” ekspertēm Zanei Zvirgzdiņai un Laimai Kļaviņai, kā arī tiesnesim F. Kosam un prokurorei M. Folkai no ASV.

Projekta „Profesionālas mācības tiesnešiem un prokuroriem: Seksuālas vardarbības pret bērniem apkarošana” ietvaros 2017.g ada 28.-31. martā notika divi mācību semināri – viens tiesnešiem un tiesnešu palīgiem, otrs prokuroriem un juristiem, kuru darbs saistīts ar bērnu tiesību aizsardzību. Kopā mācības pameklēja 120 dalībnieki. Šī bija pirmā reize, kad LTMC rīko tik padziļinātas mācības par seksuālas vardarbības jautājumiem. Projekta ietvaros tiek veikts arī tiesu prakses apkopojums par dzimumnoziegumiem, kas izdarīti ar nepilngadīgo. Apkopojums būs pieejams šī gada vasarā.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
arno
7. Aprīlis 2017 / 12:12
3
ATBILDĒT
Interesanti, ko šajā seminārā darīja Resursu centrs sievietēm "Marta", ja tieši viņi veicina bērnu iesaistīšanos prostitūcijā un aicina uz murgainiem dzimumsakariem! Viņu patiesās aktivitātes ir tieši pretējas tam, ko viņi runā!
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties