27. Marts 2017 10:04
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 27. līdz 31.martam

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 27. līdz 31. martam.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs vienu kasācijas sūdzību un rakstveida procesā izskatīs trīs kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un trīs blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests, Vides pārraudzības valsts birojs un Ieslodzījuma vietu pārvalde.

Augstākās tiesas Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs 31 kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumiem, divus kasācijas protestus par spēkā stājušiem pirmās instances tiesas nolēmumiem un vienu blakus sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs 11 lietas. Sešās lietās saņemtas apsūdzēto vai aizstāvju kasācijas sūdzības un vienā lietā – prokurora kasācijas protests par apelācijas instances tiesas nolēmumu. Trīs lietas izskatīs sakarā ar protestu vai pieteikumu par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu. Vienā lietā izskatīs apsūdzētā sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu par procesuālo izdevumu piedziņu.

 Informācija pa atsevišķām lietām:

1) Krimināllietu departaments 30. martā rakstveida procesā izskatīs krimināllietu, kur kasācijas sūdzību par Latgales apgabaltiesas spriedumu iesniedzis apsūdzētā aizstāvis.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu viens apsūdzētais atzīts par vainīgu un sodīts pēc Krimināllikuma 90.panta otrās daļas par to, ka viņš, izdarīja apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu. Noziedzīgais nodarījums izdarīts 2014. gada oktbrī Sakstagala pagastā. Saskaņā ar Krimināllikuma 55. pantu apsūdzētais notiesāts nosacīti, nosakot pārbaudes laiku uz 1 gadu 6 mēnešiem. Otrs apsūdzētais atzīts par nevainīgu un attaisnots pēc Krimināllikuma 90.panta otrās daļas.

Apelācijas instances tiesa, iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurora apelācijas protestu, pirmās instances tiesas spriedumu atcela. Apelācijas instances tiesa nolēma izbeigt kriminālprocesu pret ar pirmās instances tiesas spriedumu notiesāto apsūdzēto pēc Krimināllikuma 90. panta otrās daļas, apsūdzēto nereabilitējot. Otru apsūdzēto, par kuru kriminālprocesu pirmās instances tiesa bija izbeigusi, atzina par vainīgu par Krimināllikuma 90. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu un noteica viņam naudas sodu 75 minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir, 27 000 eiro. (SKK-36/2017).

2) Krimināllietu departaments 31. martā rakstveida procesā izskatīs krimināllietu, kur kasācijas sūdzību par Latgales apgabaltiesas lēmumu ieniedzis apsūdzētā aizstāvis.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētais atzīts par nevainīgu un attaisnots pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas un izbeigts kriminālprocess daļā, kurā apsūdzētais apsūdzēts noziedzīgā nodarījumā izdarīšanā par kuru atbildība paredzēta Krimināllikuma 218. panta otrajā daļā. Pirmstiesas izmeklēšanā apsūdzētajam uzrādīta apsūdzība par to, ka viņš izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā, tas ir, Ls 700 607,54 (996 874,72 eiro). Turklāt apsūdzētajam bija uzrādīta arī apsūdzība par noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā.

Apelācijas instances tiesa, iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurores apelācijas protestu un apsūdzētā aizstāvja apelācijas sūdzību, pirmās instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu. (SKK-185/2017).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties