14. Marts 2017 16:40
Jaunumi
Latvijas tiesnešu biedrības paziņojums
13

Saistībā ar Nila Ušakova pausto viedokli par tiesnešiem, kas pieņēmuši viņam nelabvēlīgu spriedumu, Latvijas tiesnešu biedrība sniedz šādu paziņojumu.

Likuma “Par tiesu varu” 14. panta otrā daļa noteic, ka spriedums, kurš stājies spēkā, ir izpildāms. Šī paša likuma panta ceturtā daļa noteic, ka spriedumam, kurš stājies spēkā, ir likuma spēks.

Šāds spriedums ir saistošs, un pret to ir jāizturas ar tādu pašu cieņu kā pret likumu.

Nila Ušakova paziņojums, ka tiesas spriedums ir politisks, neprofesionāls un nekompetents nav saprotams, jo tas nav balstīts uz juridiskiem faktiem.

Diemžēl augstu valsts amatpersonu nepamatoti kritiska izteikšanās par tiesnešiem un tiesu varu kopumā nav retums.

Latvijas tiesnešu biedrība uzskata, ka katram ir tiesības uz konstruktīvu kritiku, taču, ja tā izskan no augstu amatpersonu puses, tā nedrīkst būt neargumentēta.

Publiski paziņojumi no augstu amatpersonu puses, bez pamata apšaubot likumā noteiktajā kārtībā iecelta tiesneša kompetenci, ir nepieņemami un liecina par attiecīgās amatpersonas vājo izpratni par tiesu varu un tās lomu demokrātiskā sabiedrībā.

Šādi izteikumi tiesiskā valstī nav pieļaujami un var tikt uztverti kā centieni ietekmēt tiesu.

Neviens nav tiesīgs izdarīt tiešu vai netiešu ietekmi uz tiesnešu darbu, un lietā iesaistītie tiesneši ir neatkarīgi un pakļauti tikai likumam.

Juris Siliņš, Latvijas tiesnešu biedrības prezidents

 
 
13 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurčiks
16. Marts 2017 / 16:39
0
ATBILDĒT
Žurnālā lasu to, kas mani interesē, bet tajā diemžēl neietilpst Litvina kunga ikdienas gaitas, tāpēc piedodiet, lūdzu, ka nepievēršu tām īpašu uzmanību. Zinu tik, cik zinu...

Zinu to, ka (1) Litvins bieži rakstīja JV redakcijas slejas, tāpēc pieņēmu, ka ir bijis darbinieks vai vismaz ir sistemātiski ar JV sadarbojies, un (2) ka viņš ir Notariāta institūta direktors (man nav info, ka vairs nav). Kas ir nepareizs manā secinājumā, kurš izdarīts uz šo divu faktu bāzes?

Un vēl, atšķirībā no tevis es izsakos par tēmu. Savukārt tu - par mani. Jūti atšķirību?...
Jurčiks > Jurčiks
16. Marts 2017 / 17:45
0
ATBILDĒT
Atvainojos, ielikās pie nepareizā raksta, un nav komentāra dzēšanas opcijas
Kabacis
15. Marts 2017 / 12:26
1
ATBILDĒT
Manuprāt mūsu valstī tiesneši pārāk sāpīgi un personiski uztver viņu nolēmumiem veltīto kritiku no sabiedrības puses.

Tiesneši tomēr ir apveltīti ar ļoti lielu varu- no praktiskā viedokļa tā ir lielākā vara no visām, jo tiesneši ir tie kuri abstrakti formulēto likumu piemēro individuālajiem gadījumiem, tie kuri kontrolē izpildvaras un pat likumdevēja pieņemto lēmumu tiesiskumu. Respektīvi, tiesnesis ir kā sargs, kurš teorētiski ir pakļauts likumam un tiesībām, bet praktiski tiesneša vara ir tik liela, ka pastāv risks, ka tiesu vara nostādīs sevi virs likumdevēja varas un pieņems likuma mērķim pretējus nolēmumus.

Tiesu varai bez šaubām ir jābūt neatkarīgai, bet šī neatkarība nedrīkst būt absolūta, jo tad tā var pārvērsties patvaļā. Bet tiesu nolēmumiem veltītā sabiedrības kritika ir veids kā pasargāt sabiedrību no tiesu varas nostādīšanas virs likuma un tiesībām.

Tiesu (tostarp jo īpaši augstāko tiesu instanču) nolēmumu kritika no tiesību zinātnieku un arī sabiedrības puses ir būtiska lai attīstītu juridisko domu un iegrožotu tiesu nolēmumus likuma un tiesību rāmjos. Ne velti romiešiem bija teiciens "Quis custodiet ipsos custodes" (Bet kurš uzmanīs tos kuri uzmana?'')
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 10
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties