7. Marts 2017 15:20
Jaunumi
Izvērtē iespēju atļaut nekustamā īpašuma reģistrēšanu bez notāra starpniecības
3

Tieslietu ministrija patlaban izvērtē iespējas iespējas atļaut turpmāk nekustamā īpašuma reģistrēšanu (dokumentu iesniegšanu) zemesgrāmatā bez notāra starpniecības juridiskām personām, kas lieto drošu elektronisko parakstu, teikts valdības šodien apstiprinātajā atbildes vēstulē Saeimas Juridiskajai komisijai. 

Vēstulē teikts, ka jautājumu par turpmāko nekustamā īpašuma reģistrēšanas sistēmas attīstību un administratīvā sloga mazināšanu uzņēmējiem nekustamā īpašuma reģistrēšanā uzdots izskatīt nākamā Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plāna projekta sagatavošanas procesā.

Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas 2017. gada 3. februāra vēstulē bija sniegts apakškomisijas vērtējums par Ekonomikas ministrijas izstrādātajā Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plānā iekļauto uzdevumu, kas paredzēja izvērtēt iespēju ieviest nekustamā īpašuma reģistrāciju bez notāra starpniecības komersantiem, kas lieto drošu elektronisko parakstu.

Apakškomisija vēstulē norādījusi, ka atbalsta Tieslietu ministrijas izstrādāto konceptuālo ziņojumu "Par darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem" un uzskata, ka ņemot vērā to, ka Ekonomikas ministrijas priekšlikums būtiski ietekmē tiesu sistēmu - maina zemesgrāmatas procesu un notariāta funkcijas, kā arī to, ka tiesu varas neatkarības princips paredz likumdevēja obligātas konsultācijas ar tiesu varas pārstāvjiem par nozīmīgiem likumu grozījumiem, Ekonomikas ministrijas priekšlikums būtu jāsaskaņo ar Tieslietu padomi un Tieslietu ministriju.

Valdība atbildes vēstulē informē apakškomisiju, ka 2017. gada 21. februāra Ministru kabineta sēdē tika apstiprināts Ekonomikas ministrijas izstrādātais Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plāns, vienlaikus Ekonomikas ministrijai tika uzdots svītrot plāna projekta apakšpunktu, kas paredzēja izvērtēt iespēju ieviest nekustamā īpašuma reģistrāciju bez notāra starpniecības komersantiem, kas lieto drošu elektronisko parakstu.

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
7. Marts 2017 / 15:34
0
ATBILDĒT
Vājprātīgs priekšlikums.
Jau šobrīd krāpnieki darbojas uz velna paraušanu, bet, ja varēs apiet notārus, tad bail pat domāt, kā tiks "sakārtoti" darījumi, nemaksāti nodokļi utt.
Šādā gadījumā laulības arī vajadzētu ļaut slēgt ar elektronisko parakstu. Turklāt pilnīgi brīvi: ar ko grib un kad grib. Vienalga diena vai nakts un vienalga vīrietis, sieviete, suns vai sētas stabs.
Tālāk paveras plašs darba lauks: bērnu adopcija ar bankas konta paroli, tiesas spriešana onlainā, Saeimas vēlēšanas facebook profilā utt.
losis >
7. Marts 2017 / 22:34
1
ATBILDĒT
Man gan liekas ideāli. Nafig maksāt notāriem, ja var savstarpēji par visu vienoties. Pasarg dies` vēl akta formā spiedīs. Kurš notārs rubī komercdarījumus? .... daži
:) >
7. Marts 2017 / 17:17
0
ATBILDĒT
Kā izrādījās, e-paraksts nemaz nav tik drošs - tam arī konstatētas ievainojamības, kuru skaits ik gadu tikai pieaugs :)
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties