7. Marts 2017 14:17
Jaunumi
IeM kriminālprocesu izmeklēšanas vienkāršošanai paredzētie likumu grozījumi jāiesniedz līdz 30. maijam

Valdība šodien līdz 30. maijam pagarināja termiņu, kurā Iekšlietu ministrijai (IeM) jāiesniedz kriminālprocesu izmeklēšanas vienkāršošanai paredzētie likumu grozījumi.

Iepriekš valdība uzdeva Iekšlietu ministrijai (IeM) sadarbībā ar citām institūcijām līdz 2016. gada 30. jūnijam sagatavot un noteiktā kārtībā iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā grozījumus Kriminālprocesa likumā, paredzot kriminālprocesa izmeklēšanas vienkāršošanu, noziedzīga nodarījuma smagumam samērīgu izmeklēšanu, kā arī kriminālprocesa izbeigšanas nosacījumu pārskatīšanu.

Valsts policija sadarbībā ar citām iestādēm apzinājusi ārvalstu normatīvo regulējumu un praksi attiecībā uz vienkāršotajiem kriminālprocesu veidiem, noziedzīga nodarījuma smagumam samērīgu izmeklēšanu, kriminālprocesu apturēšanu un citiem kriminālprocesuālajiem jautājumiem.

Apkopotā pieredze liecina, ka Latvijā, ņemot vērā Kriminālprocesa likuma nosacījumus, izmeklēšanas iestādei ir nepieciešams noformēt visvairāk procesuālo dokumentu. Tāpat Kriminālprocesa likuma nosacījumi neļauj pietiekoši efektīvi īstenot izmeklēšanu attālināti un izmeklēšanas darbību fiksēšanā izmantot tikai tehniskos līdzekļus, kā arī atsevišķos gadījumos uzliek pienākumu dublēt izmeklēšanas darbības. Tā rezultātā izmeklēšanas formālo prasību nodrošināšanai izlietotais izmeklēšanas iestāžu resursi bieži vien ir nesamērīgi ar noziedzīga nodarījuma rezultātā nodarīto kaitējumu.

Izmeklēšanas vienkāršošanas projektā tika sagatavoti priekšlikumi izmaiņām Kriminālprocesa likumā, kas pagājušā gada novembrī izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt atteikšanos no formālām, dublējošām procesuālajām darbībām, dokumentiem, radīt priekšnosacījumus efektīvākai izmeklēšanas darbību fiksēšanai, ātrākai, vienkāršotai kriminālprocesa virzībai uz prokuratūru un tiesu, kā arī vienkāršot kriminālprocesu lietvedības apturēšanu, atjaunošanu un izbeigšanu noilguma gadījumā.

Ņemot vērā, ka nepieciešams vēl panākt konceptuālu vienošanos ar Ģenerālprokuratūru, valdība šodien uzdeva IeM likumprojektu iesniegt valdībā līdz 30.maijam.

Iepriekš IeM kopīgi ar Tieslietu ministriju bija līdz šī gada 1.martam jāizstrādā tiesību aktu projektus un pasākumu plānu, lai nodrošinātu apcietināto un notiesāto personu konvojēšanas pienākuma nodošanu Ieslodzījuma vietu pārvaldei.

IeM kopīgi ar Tieslietu ministriju ir secinājusi, ka, lielākā daļa izpildei nepieciešamo normatīvo aktu projektu ir Tieslietu ministrijas kompetencē. Tāpat uzdevuma izpildei ir nepieciešams detalizēts izvērtējums par Ieslodzījuma vietu pārvaldei nepieciešamo amata vietu pārdalījumu.

Tieslietu ministrijas ieskatā minētos jautājumus nav iespējams izvērtēt noteiktajā termiņā, līdz ar to nepieciešams arī nedaudz pagarināt uzdevuma izpildes termiņu - līdz 1. jūlijam.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties