20. Janvāris 2017 13:49
Studenta Vārds
Jauns studiju kurss maģistrantiem - Starptautisko tiesību konstitucionalizācija

Līdz ar 2017. gada pavasara studiju​ semestri obligātās izvēles ("B" daļas) studiju kursu klāsts maģistrantiem tiks papildināts - turpmāk studējošie un interesenti klausītāja statusā varēs apgūt arī kursu "Starptautisko tiesību konstitucionalizācija", par to saņemot divus kredītpunktus. Kursu docēs viesprofesore, Satversmes tiesas tiesnese, PhD Ineta Ziemele.

"Lai gan ir daudzi notikumi, kas darbojas pretī starptautisko tiesību konsolidācijas procesam, kā arī nacionālo un starptautisko tiesību ciešākai integrācijai, tomēr tie minēto procesu apturēt nevar," uzskata kursa izstrādātāja, Satversmes tiesas tiesnese Ineta Ziemele. "Līdz ar to pasaules vadošie starptautisko tiesību eksperti pēc aukstā kara beigām mēģinājuši pilnveidot starptautisko tiesību teoriju un izpratni, lai varētu adekvāti izskaidrot starptautisko tiesību konsolidācijas un pieaugošās ietekmes procesu pasaulē. Tieši šādā kontekstā viens no īpaši ietekmīgiem skaidrojumiem modernajiem starptautiski tiesiskajiem procesiem ir starptautisko tiesību konstitucionalizācijas teorija, kurai veltīts šīs kurss," skaidro I.Ziemele. 

Starptautisko tiesību konstitucionalizācija

2 kredītpunkti
Nodarbības noris: no 7. februāra, otrdienās, 16:30-18:00, 41. auditorijā, Raiņa bulv. 19

Kursa mērķis ir sniegt ieskatu jaunākajos teorētiskajos virzienos starptautisko tiesību kā tiesību sistēmas izpratnē un konceptualizācijā. Kursa ietvaros tiks sniegts kopsavilkums tam, kas ikvienam mūsdienu juristam globalizācijas apstākļos būtu jāzina par starptautiskajām tiesībām. Balstoties šajās zināšanās, studenti varēs izsekot procesiem, kuri šobrīd raksturo starptautiskās tiesības. Kursa mērķis ir izanalizēt to, vai ir pamatots apgalvojums, ka starptautiskajās tiesībās ir iestājies to konstitucionalizācijas periods. Kas to nosaka un kas to raksturo? Kādi ir pretargumenti? 

Kursa gaitā studenti apgūs:

  • Īsu ievadu starptautisko tiesību vēsturē un teorijā;
  • Jaunākās atziņas par starptautisko tiesību kā tiesību sistēmas attīstības virzieniem un faktoriem;
  • Informāciju par aktuālo starptautisko tiesību diskursā Eiropā;
  • Ierosmi domāt par Latviju pasaulē.

Juridiskās fakultātes absolventi un citi interesenti kursu var apgūt klausītāja statusā.

Ineta Ziemele

1993. gadā absolvējusi Latvijas Universitātes (LU) Juridisko fakultāti, 1994. gadā ieguvusi maģistra grādu Lundas Universitātē Zviedrijā, bet 1999. gadā - doktora grādu Kembridžas Universitātē Lielbritānijā.

1995. gadā pievienojusies LU Juridiskās fakultātes docētāju pulkam, izveidojusi fakultātes Cilvēktiesību institūtu. Strādājusi Eiropas Padomes Cilvēktiesību ģenerāldirektorātā, Lundas Universitātē un Rīgas Juridiskajā augstskolā. I.Ziemele bijusi arbitrāžas eksperte atsevišķos starptautiskās arbitrāžas procesos saskaņā ar ANO Starptautisko Tirdzniecības tiesību komisijas un Starptautiskās tirdzniecības palātas noteikumiem.

I.Ziemele darbojusies Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijā un Valsts Prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijā. Viņa ir daudzu starptautisku projektu eksperte, tostarp Eiropas Komisijas e-Veselības ekspertu grupas un Eiropas Savienības Pamattiesību hartas ekspertu grupu locekle. 2001. gadā izveidojusi starptautisko juridisko žurnālu "Baltic Yearbook of International Law" un turpina būt tā galvenā redaktore. 

2005. gadā Ineta Ziemele iecelta Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesneša amatā, bet kopš 2012. gada bijusi arī ECT palātas prezidente un ECT tiesnešu statusa komisijas vadītāja. 2014. gadā Saeima apstiprināja Inetu Ziemeli par Satversmes tiesas tiesnesi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties