18. Janvāris 2017 09:22
Jaunumi
Likumdevējs nedrīkst liegt bērnam dzīvot ģimenē

Tiesībsargs Juris Jansons un Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere šī gada 18. janvārī piedalīsies Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē, kurā turpinās izskatīt likumprojekta “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus par no ģimenēm šķirto bērnu aprūpi.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumiem izvirzīti divi priekšlikumi, tostarp deputātes I. Bites priekšlikums, kurā uzsvērtas bērnu līdz trīs gadu vecumam tiesības uzaugt ģimenē.  Jāņem vērā, ka atbilstoši starptautiskajiem bērnu tiesību standartiem bērnu līdz trīs gadu vecumam ievietošana aprūpes iestādēs ir uzskatāma par bērnu tiesību pārkāpumu. Priekšlikums par bērnu līdz trīs gadu vecumam neievietošanu bērnu aprūpes iestādēs, paredzot divu gadu periodu normas ieviešanai, ir bērna interesēm atbilstošs risinājums. Tas liks valstij un pašvaldībām darīt visu iespējamo, lai veicinātu aizbildņu un audžuģimeņu kustību, tostarp radīt normatīvo bāzi un rast finansējumu specializēto audžuģimeņu izveidei.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija piedāvājusi grozījumu projektā paredzēt, ka bērna ievietošanai institūcijā pietiek ar viena ārsta atzinumu, lai bāriņtiesa lemtu par bērna ievietošanu institūcijā. Tas drīzāk darbojas pretrunā bērnu interesēm un neuzlabo nedz esošo situāciju, nedz arī tās tiesisko regulējumu, bet gan tieši pretēji – legalizē bērnu ievietošanu institūcijās viņu veselības stāvokļa dēļ. Piedāvātie labojumi nekoncentrējas uz bērna vajadzībām, bet vēl vairāk nostiprina prettiesisko situāciju, ka bērni ar īpašām vajadzībām tiek nošķirti no ģimenēm un ievietoti institūcijās.

Tiesībsarga birojs sagatavojis vēstuli Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, aicinot atbalstīt deputātes I. Bites priekšlikumu un atsaukt komisijas priekšlikumu.

Tiesībsarga vēstule Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties