13. Janvāris 2017 12:17
Jaunumi
TM: valsts un personu resursus ilgtermiņā ietaupīs administratīvo līgumu slēgšana, nevis tiesāšanās

Piektdien, 13. janvārī, Tieslietu ministrijas eksperti iepazīstinās valsts pārvaldes juridisko dienestu, kā arī biznesa vides pārstāvjus ar Tieslietu ministrijas izstrādātajām administratīvo līgumu slēgšanas vadlīnijām, kuras sagatavotas, lai sekmētu izpratni par administratīvajiem līgumiem un veicinātu to slēgšanu.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs uzsver: “Uz diskusiju esam aicinājuši valsts pārvaldes iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, lai runātu par valsts attieksmes maiņu, arvien plašāk administratīvo tiesību jomā un lēmumu pieņemšanā nodrošinot labas pārvaldības principu.”  Biežāka administratīvo līgumu slēgšana būs labas pārvaldības piemērs valsts pārvaldes praksē – nevis izdot norādījumus, kas privātpersonai bez ierunām jāizpilda, bet gan interesēties, vai nav iespējams vienoties par tādu rīcības modeli, kurā gan valsts, gan persona spēj vienlaicīgi īstenot savas intereses, uzskata tieslietu ministrs.

Administratīvajā procesā attiecības starp privātpersonu un iestādi visbiežāk tiek ietekmētas ar iestādes izdotu administratīvo aktu vai iestādes veiktu faktisko rīcību. Papildus minētajam, pastāv arī iespēja tiesiskās attiecības starp privātpersonu un iestādi noregulēt, izmantojot administratīvo līgumu. Piemēram, lai izbeigtu tiesisku strīdu, it īpaši tiesas procesu, noslēdzams izlīgums starp privātpersonu un iestādi, kas ir viens no administratīvā līguma veidiem. Tomēr, neskatoties uz to, ka administratīvā līguma pamatprincipi ir nostiprināti normatīvajos aktos jau vairāk nekā desmit gadus, administratīvā līguma slēgšana starp privātpersonu un valsts iestādi nenotiek bieži.

Līdz ar to Tieslietu ministrija aicina valsts pārvaldes iestādes sekmēt pārdomātu un sistemātisku administratīvo līgumu slēgšanu strīdos ar privātpersonām, lai turpmāk ne tikai ietaupītu valsts un privātpersonu resursus, bet arī uzlabotu gan iestādes un valsts pārvaldes prestižu un autoritāti ilgtermiņā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties