22. Novembris 2016 12:12
Jaunumi
Klajā nācis jauns Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas pētījums

Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) pētījuma dati parāda, ka pēdējo divdesmit gadu laikā ir pieaudzis sieviešu izgudrotāju skaits. Dati liecina, ka 29 % gadījumos starptautisko patentu pieteicēju vidū ir vismaz viena sieviete, kas ir par 11 % vairāk, salīdzinot ar pētījuma datiem 1995. gadā.

Starptautiskās konferences „Intelektuālā īpašuma statistika lēmumu pieņēmējiem 2016” ietvaros WIPO ģenerāldirektors Frānsiss Garijs (Francis Gurry) atzīmēja tendenci, kas ir nostiprinājusies 20 gadu laikā, kā iedvesmojošu, aicinot politikas veidotājus visā pasaulē ar savām darbībām turpināt sekmēt inovāciju attīstību starp visiem mūsdienu zināšanu sabiedrības dalībniekiem – veicinot dabaszinātņu, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas zinātņu nozaru mācību programmu ieviešanu un attīstību.

„Jauniegūtie globālie dati mums sniedz kopainu, kas palīdz novērtēt dzimumu lomu un sadalījumu starptautisko patentu pieteikumu gadījumos. Tas ir viens no svarīgākajiem mērījumiem, ko izmanto mūsdienās, vērtējot valstu inovatīvā potenciāla spējas. Iegūtie dati parāda, ka dzimumu nevienlīdzība joprojām pastāv un ir nepieciešams šo problēmu risināt,” uzsvēra F. Garijs.

Pētījumā tika lēsts, ka 48 % no starptautisko patentu pieteikumiem, kas ir pieteikti no zinātniskām un akadēmiskām iestādēm 2015. gadā, pieteicēju vidū ir vismaz viena sieviete.

Sieviešu līdzdalība starptautiskajā patentēšanā PCT līguma ietvaros ir ļoti mainīga. 2015. gada iegūtie dati liecina, ka Ķīnā un Dienvidkorejā ir vērojama izteikta dzimumu vienlīdzība (49 – 50 %) attiecībā uz starptautisko patentēšanu, kam seko tādas valstis kā Polija (40 %), Spānija (35 %), Singapūra (34 %). Toties Vācijā, Japānā, Itālijā un Dienvidāfrikā dzimumu nevienlīdzība ir stipri izteikta.

Tik krasas atšķirības ir daļēji izskaidrojamas ar to, ka katrai valstij ir sava vadošā rūpniecības nozare, kā arī sieviešu līdzdalības īpatsvars atšķiras atkarībā no nozares.

Visbiežāk sievietes līdzdarbojas tādās tehnikas nozarēs, kā biotehnoloģija (58 %), farmācija (55 %), organiskā ķīmija (54 %), pārtikas ķīmija (51 %). Tehnoloģijas jomas, kurās sievietes līdzdarbojas vismazāk, ir mehānika (11 %), transports (13 %), dzinēji (15 %).

WIPO pētījums par sieviešu lomu izgudrotājdarbībā un tajā apkopotie statistikas dati ir pirmais šāda veida globālais skatījums uz sieviešu līdzdalību izgudrotājdarbībā, kas atspoguļojas starptautiskajos patentu pieteikumos PCT līguma ietvaros. Šobrīd līgumslēdzēju starpā ir 151 valsts.

Ar pilnu pētījuma tekstu varat iepazīties šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties