10. Novembris 2016 09:40
Jaunumi
Parlaments konceptuāli atbalsta regulējumu vienota juristu kvalifikācijas eksāmena ieviešanai

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Augstskolu likumā, kas ļaus ieviest vienotu valsts līmeņa jurista kvalifikācijas eksāmenu, kā arī valsts līmeņa eksāmenus citās jomās.

Šāds eksāmens pastāv arī citās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā, un tā ieviešana paaugstinās Latvijas juristu kvalifikāciju, iepriekš norādīja Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš.

Atbalstu iniciatīvai par vienotā juristu kvalifikācijas eksāmena ieviešanu iepriekš Tiesu politikas apakškomisijas sēdē pauda arī Augstākās izglītības padomes vadītājs Jānis Vētra, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne Anita Rodiņa un Latvijas Studentu apvienības Akadēmiskā virziena vadītājs Arkādijs Zvaigzne.

Grozījumi paredz, ka lēmumu par kvalifikācijas eksāmena ieviešanu pieņems valdība.

Tieslietu ministrija (TM) iepriekš norādīja, ka Latvijā ir zema juridiskās izglītības kvalitāte un kā piemērotākais līdzeklis šīs problēmas risināšanai patlaban uzskatāms valsts vienotais jurista kvalifikācijas eksāmens, kura ieviešana veicinātu juridiskās izglītības kvalitātes kāpumu.

Vairākās diskusijās ir secināts, ka tiesību zinātņu studiju programmu konkurence savā starpā ir radījusi nevis šo programmu kvalitātes paaugstināšanos, bet, tieši pretēji, - kvalitātes strauju kritumu. Tāpat katra augstskola pēc saviem ieskatiem vērtē studentu teorētiskās zināšanas un prasmes, lai piešķirtu valsts atzītu augstākās izglītības diplomu ar jurista vai juriskonsulta kvalifikāciju.

Tāpēc patlaban par piemērotāko līdzekli šīs problēmas risināšanai uzskatāms valsts vienotais jurista kvalifikācijas eksāmens, kura ieviešana nozīmētu, ka diploma ieguvējs patiešām atbilst vienotam un samērā augstam jurista profesionālās kvalitātes standartam, iepriekš norādīja TM.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties