25. Oktobris 2016 13:11
Jaunumi
Notiks seminārs “NVO loma diskriminācijas un neiecietības novēršanā uz reliģiskās vai citas pārliecības pamata”

Latvijas Cilvēktiesību centrs 2016. gada 31. oktobrī Eiropas Savienības mājā rīko semināru “NVO loma diskriminācijas un neiecietības novēršanā uz reliģiskās vai citas pārliecības pamata”.

Imigrācijas kontekstā dažādās Eiropas valstīs pieaug reliģiskā daudzveidība, taču vienlaikus daudzviet mazinās ticīgo skaits, ka arī dominējošās reliģijas sastopas ar jauniem izaicinājumiem. Atsevišķu mazākuma reliģiju pārstāvji nereti cieš no diskriminācijas un neiecietības izpausmēm reliģiskās piederības dēļ. Tajā pašā laikā, reliģiskā piederība arvien biežāk nokļūst drošības un pretterorisma apsvērumu lokā.

Semināra mērķis ir sniegt plašāku informāciju un sekmēt NVO un citu interesentu izpratni par aktuāliem jautājumiem gan plašākā Eiropā, gan Latvijā, kas saistīti ar ticības un pārliecības brīvību, īpašu izmanību pievēršot diskriminācijas un neiecietības novēršanai uz reliģiskās vai citas pārliecības pamata. Seminārā plānots arī diskutēt par iespējamu NVO stratēģiju šo jautājumu risināšanā nākotnē.

Seminārā ar priekšlasījumu par plašāku Eiropas kontekstu, pieejām un izaicinājumiem dažādu Eiropas vienlīdzības institūciju darbā ar diskrimināciju un neiecietību uz reliģiskās vai citas pārliecības pamata uzstāsies Niall Crowley, neatkarīgs eksperts vienlīdzības un dažādības jautājumos no Īrijas, kurš savulaik 10 gadus vadījis Īrijas Vienlīdzības institūciju.  Pārskatu par Eiropas Cilvēktiesību tiesas un atsevišķu nacionālo tiesu praksi saistībā ar reliģijas brīvību sniegs Tiesībsarga biroja pārstāve Laura Lapiņa.  Par reliģisko dažādību Latvijā un nākotnes izaicinājumiem runās LU Sociālo zinātņu fakultātes lektore M.Phil. Agita Misāne. Latvijas Cilvēktiesību centra direktore Anhelita Kamenska sniegs ieskatu par Latvijas situāciju diskriminācijas novēršanas jomā, pievēršoties arī atsevišķiem jautājumiem, kas saistīti ar diskrimināciju/neiecietību uz reliģiskās vai citas pārliecības pamata. Semināra nobeigumā notiks NVO diskusija par līdzšinējo pieredzi un iespējamajiem risinājumiem/stratēģiju neiecietības mazināšanas/diskriminācijas novēršanas uz reliģiskās vai citas pārliecības pamata.

Seminārā darba valodas: latviešu, angļu valoda, tiks nodrošināts tulkojums

Semināram var pieteikties sūtot e-pastu ar vārdu, uzvārdu, pārstāvēto iestādi/organizāciju uz office@humanrights.org.lv līdz 2016. gada 26. oktobrim.

Semināra programma

10.15-10.30     Reģistrācija, kafija. Semināra atklāšana

10.30-11.00     Diskriminācijas novēršana – Latvijas situācija, Anhelita Kamenska, Latvijas Cilvēktiesību centra direktore

11.00-11.30     Reliģiju dažādība Latvijā, Agita Misāne, LU Sociālo zinātņu fakultātes lektore, biedrības “Patvērums “Drošā māja”” konsultante.

11.30-12.10     Eiropas vienlīdzības institūciju pieejas darbā ar diskrimināciju un neiecietību uz reliģiskās vai citas pārliecības pamata, Niall Crowley, neatkarīgs konsultants, bijušais Īrijas Vienlīdzības institūcijas vadītājs

12.10-12.30     Eiropas Cilvēktiesību tiesas un nacionālo tiesu prakse (reliģijas brīvība), Laura Lapiņa, Tiesībsarga biroja juriste

12.30-12.45     Jautājumi/atbildes

12.45-13.00     Kafijas pauze

13.00-14.30     Diskusija

Laima Geikina, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes profesore

Hamza Jānis Luciņš, Latvijas Islāma kultūras centra priekšsēdētājs

Ilkhom Kalimzoda, Kultūras biedrība “Dialoga nams” (tbc)

Seminārs notiks 2016. gada 31. oktobrī Eiropas Savienības māja, Aspazijas bulvāris 28, Kamīnzāle 2. stāvā.

Seminārs tiek organizēts Sabiedrības integrācijas fonda atbalstīta projektā “Sabiedrības līdzdalības veicināšana diskriminācijas un neiecietības novēršanā”, kas tiek īstenots ar finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem NVO fonda ietvaros. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties