18. Oktobris 2016 13:41
Jaunumi
Latvija parakstīs konvenciju personu aizsardzībai, kuras nevar pilnvērtīgi aizsargāt savas intereses

Valdība atbalsta konvencijas parakstīšanu, kas vērsta uz tādu personu aizsardzību, kuras veselības traucējumu vai citu personu ierobežojošu faktoru dēļ vairs nevar pilnvērtīgi aizsargāt savas intereses.

Kā skaidro Tieslietu ministrija (TM), konvencijas nepieciešamības galvenie iemesli ir starp valstīm pastāvošā migrācija un tās pakāpenisks pieaugums, vispārējā pasaules iedzīvotāju novecošanās, kas saistīta ar vidējā mūža ilguma palielināšanos. Tas savukārt paaugstina veselības traucējumu un citu faktoru risku, kas var traucēt pilnvērtīgi aizsargāt tādas pieaugušas personas intereses vai mantu, kura atrodas ārvalstīs.

Līdz ar to, nepastāvot vienotiem noteikumiem, kas attiecas uz pieaugušo aizsardzības jautājumiem, proti, jurisdikciju, piemērojamo likumu, pārstāvību, aizsardzības līdzekļu atzīšanu un izpildi, pieaugušajām personām tiek liegta iespēja pilnvērtīgi aizsargāt savas intereses, piemēram, konstatējot, ka personai iestājies rīcībnespējas stāvoklis, vai gadījumos, kad persona zaudē rīcībspēju, bet iepriekš nav veikusi pasākumus, lai šādos gadījumos nodotu kontroli pār savu mantu vai saimniecisko darbību citām personām.

Tāpat ministrija norāda, ka konvencijas ieviešana Latvijā ļautu veikt īpašus aizsardzības pasākumus, kā arī ārvalstīs sekmīgi īstenot Latvijā jaunieviestus tiesību institūtus, piemēram, nākotnes pilnvarojumu, kas ļauj nodot tiesības kontrolēt savu mantu vai pārstāvēt personu kādai uzticības personai, ja nākotnes pilnvarotājs savas intereses aizsargāt vairs nevar.

TM skaidro, ka netiek plānots liels ar konvenciju saistīto lietu skaits, jo tā adresēta šauram personu lokam, tāpēc, lai arī TM funkcijas teorētiski tiks paplašinātas, netiek plānots, ka administratīvais slogs varētu būtiski palielināties.

Finansiālā ietekme arī nav paredzama - plānots, ka TM veiks pienākumus ar jau esošo finansējumu. Minētais būtu attiecināms arī uz Latvijas tiesām un bāriņtiesām, jo nelielais lietu skaits to noslodzi neietekmēs tādā mērā, lai būtu pamats runāt par administratīvā sloga palielināšanos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties