27. Septembris 2016 13:57
Jaunumi
Ģenerālprokuratūra konstatē likuma neatbilstības Ķuža amata termiņa pagarināšanā

Ģenerālprokuratūra līdz 21. oktobrim rosinājusi Ministru kabinetam novērst trūkumus attiecībā uz šovasar pieņemto rīkojumu, ar kuru Intam Ķuzim Valsts policijas (VP) priekšnieka amata termiņš pagarināts uz diviem gadiem.

Kā informēja Ģenerālprokuratūrā, tā pabeigusi Ministru kabineta šī gada 26. jūlija rīkojuma atbilstības pārbaudi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma nosacījumiem.

Minētais likums nosaka, ka trīs mēnešus pirms VP vadītāja amata termiņa beigām pēc ministra ieteikuma Ministru kabinets pieņem lēmumu par termiņa pagarināšanu uz pieciem gadiem vai lēmumu par atbrīvošanu no iestādes vadītāja amata.

Ar 26. jūlija rīkojumu Ķuzim pagarināts termiņš VP priekšnieka amatā līdz 2018. gada 20. septembrim, proti, uz diviem gadiem.

Prokuratūra arī saņēmusi Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas viedokli, kurā norādīts, ka saskaņā ar likumu noteiktais termiņš VP priekšnieka amata termiņa pagarināšanai ir pieci gadi.

Tādējādi likums neparedz izņēmumus, kas dotu iespēju VP priekšnieka amata termiņu pagarināt uz īsāku laiku kā uz pieciem gadiem. Šādos apstākļos valdības rīkojums daļā par VP priekšnieka amata termiņa pagarinājumu neatbilst likuma prasībām.

Atbilstoši Prokuratūras likumam, ja nepieciešams pārtraukt nelikumīgu darbību un novērst šādas darbības sekas, prokurors iesniedz rakstveida iesniegumu attiecīgajai iestādei. Ņemot vērā minēto, 19. septembrī Ģenerālprokuratūra nosūtījusi Ministru kabinetam prokurora iesniegumu - līdz 2016. gada 21. oktobrim novērst valdības rīkojumā pieļautos trūkumus.

Kā iepriekš vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", Ģenerālprokuratūra bija sākusi pārbaudes lietu par to, vai bijusi likumīga Ķuža atkārtota apstiprināšana amatā tikai uz diviem gadiem. Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Uvis Kozlovskis vēstulē Iekšlietu ministrijai (IeM), Valsts kancelejai un Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijai norādīja, ka prokuratūrā sākta pārbaude par Ministru kabineta rīkojuma atbilstību IeM iestāžu dienesta gaitas likuma nosacījumiem, jo šis likums neparedz izņēmumus, kas dotu iespēju noteikt īsāku policijas šefa amata pilnvaru termiņu vai pagarināt termiņu uz īsāku laiku nekā uz pieciem gadiem.

Jau ziņots, ka Ķuzis VP priekšnieka amatā tika apstiprināts 2011. gada augustā. Līdz tam viņš no 2009. gada bija policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties