7. Septembris 2016 13:21
Jaunumi
Parādniekam pabeidzot maksātnespējas procesu, visas neizpildītās saistības tiks piedzītas no tā galvotāja
3

Kredītņēmēju galvotāji pēc parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanas netiks atsvabināti no tālākām galvotāju saistībām. Ja ar tiesas lēmumu tiek izbeigta galvenā parādnieka, kas ir fiziska persona, saistību dzēšanas procedūra un maksātnespējas process, dzēšot šīs personas saistību dzēšanas plānā norādītās neizpildītās saistības, galvojums netiks izbeigts. Vienīgais veids kā galvotajam atbrīvoties no savām saistībām ir uzsākt savu maksātnespējas procesu, situāciju skaidro Kredītņēmēju konsultāciju centra valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš.

Atsaucoties uz Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu departamenta spriedumu kādā lietā, uz galvotājiem neattieksies Civillikuma 1710. pants (Galvojums izbeidzas ar katru darbību, kas dzēš galveno saistību, atsvabinot no tās parādnieku) un 1712. pants (Galvojums izbeidzas ar ikvienu notikumu, kas atsvabina galveno parādnieku). Galvenā parādnieka maksātnespēja un viņa atbrīvošana no neizpildītajām saistībām neizbeidz galvojumu, jo atbilstoši Civillikuma 1692. pantam galvojuma mērķis ir atbildēt kreditoram par trešās personas parādu. Galvotāja pienākums atbildēt kreditoram izriet no galvojuma līguma, proti, galvojot par parādnieka saistībām, galvinieks uzņemas risku atbildēt kreditoram par parādnieka saistībām arī tad, ja parādnieks nonāktu finansiālās grūtībās. Līdz ar to galvinieka atbildība kreditoram par tāda parādnieka, kurš nonācis maksātnespējas situācijā, saistībām tieši atbilst galvojuma mērķim. Turpretī galvinieka atsvabināšana no pienākuma atbildēt kreditoram par galvenā parādnieka saistībām tikai tā iemesla dēļ, ka parādnieka sliktais finansiālais stāvoklis to novedis līdz maksātnespējai, ir pretrunā ar pašu galvojuma mērķi.

Kredītņēmēju konsultāciju centra valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš: “Atsaucoties uz pēdējo informāciju darām zināmu, ka galvotājiem, kuru parādnieki jau iziet vai plāno uzsākt maksātnespējas procesu, galvotāju atbildība un saistības netiks automātiski dzēstas līdz ar parādnieka maksātnespējas procesa noslēgšanos. Vienīgais veids, kā galvotājam šādā situācijā atbrīvoties no saistībām, ir uzsākt savu maksātnespējas procesu.”

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
8. Septembris 2016 / 11:34
0
ATBILDĒT
Brīnos, kā pie šī Āboliņa vispār kāds iet konsultēties. Tas, ka galvinieks netiek atbrīvots no parādsaistībām galvenā parādnieka maksātnespējas gadījumā bija skaidrs vienmēr. Tiem, kam tas vēl nebija skaidrs, Augstākā tiesa 16.06.2016.spriedumā to pateica (spriedums ir pieejams www.at.gov.lv). Izskatās, ka Āboliņš pēc 3 mēnešiem šo spriedumu ir ieraudzījis.
Un vispār, ko nozīmē : "Vienīgais veids kā galvotajam atbrīvoties no savām saistībām ir uzsākt savu maksātnespējas procesu"? Varbūt vienīgais veids ir samaksāt parādu, vienojoties ar banku par samaksas grafiku. Tādu iespēju šis kungs neapsver. Galvenais - sagrābties parādus un tad iesniegt maksātnespējas pieteikumu. Tā šajā kantorī visi arī ir darījuši.
G > Magone
8. Septembris 2016 / 12:04
0
ATBILDĒT
http://www.juristavards.lv/zinas/267995-bankas-piedava-galvotajiem-izpirkt-savas-saistibas/
Parādotājs
8. Septembris 2016 / 09:22
0
ATBILDĒT
Ja nebūtu pārsimts miljonu vekseļi jāparaksta, tad varbūt šis unikālais indivīds būtu iemācījies, ka ir galvinieks, nevis galvotājs.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties