30. Augusts 2016 16:39
Studenta Vārds
Latvijas Universitāte savā dzimšanas dienā godinās jaunos doktorus. LU aicina pieteikties ceremonijai

Svinīgi godināt jaunos doktorus ir pasaules ietekmīgāko universitāšu tradīcija, kas Latvijas Universitātē (LU) šogad norisināsies jau astoto reizi. Doktoru promocijas ceremonijai pieteikties aicināti jaunie doktori, kuri promocijas darbu aizstāvējuši 2015./2016. akadēmiskajā gadā vai iepriekš. Ceremonija notiks 28. septembrī plkst. 12.00 LU Lielajā aulā LU 97. gadskārtai veltītās svinīgās Senāta sēdes ietvaros.

“Svinīgā Senāta sēde un Doktoru promocijas ceremonija ir ikgadējs un nozīmīgs Latvijas Universitātes akadēmiskās saimes notikums, kas katru gadu mums atgādina, ka Alma Mater ir nacionālās izglītības un zinātnes mājvieta,” ceremonijas nozīmīgumu uzsver LU Studentu servisa Akadēmisko servisu nodaļas pārstāve Ilze Danusēviča. “Vairāk nekā puse visas Latvijas zinātnes top Latvijas Universitātē. Tāpēc svinīgajā sēdē mēs godināsim Latvijas zinātnes nākotnes cerības – jaunos doktora grāda ieguvējus  un viņu zinātniskos vadītājus, kuri kopā paveikuši nopietnu darbu, dodot ieguldījumu Latvijas zinātnē.”

Doktoru promocijas ceremonija simbolizē doktora studiju un augstākā zinātniskā grāda iegūšanas svinīgu noslēgumu, jo atšķirībā no bakalaura un maģistra studiju līmeņu absolventiem doktora grāda ieguvējiem nav vienotas izlaiduma tradīcijas. Ceremonijas laikā jaunajiem doktoriem tiek pasniegtas LU goda zīmes – LU Apliecinājuma raksts, Doktora šalle, sudraba nozīme vai kulons. Tās iespējams saņemt tikai vienu reizi.

“Piedalīšanas promocijas ceremonijā man bija svarīgi trīs iemeslu dēļ: svinēšanas, atmiņas un kopības dēļ,” uzsver 2015. gada LU Doktoru promocijas ceremonijas dalībnieks LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas zinātniskā institūta direktors Dr. paed. Manuels Hoakins Fernandezs Gonzalezs.  “Svinēšana man nozīmē apstāties un ar prieku skatīties uz kādu svarīgu notikumu manā dzīvē, nevis izklaidēšanos un aizbēgšanu no savas dzīves realitātes. Svinīgā promocijas ceremonija ar saviem akadēmiskajiem tērpiem, runām, ritmiem un dziesmām man deva iespēju labāk apzināties visu, ko esmu saņēmis šajā dzīves posmā un uzturēt sevī pateicības izjūtu.”

“Saņemtie doktora atribūti nav vairs pie manis: tie atrodas vēl piemērotākā vietā: manu vecāku mājās Spānijā, Oviedo pilsētā,” ar lepnumu un sirsnību stāsta  Manuels H. F. Gonzalezs. “Mammai uzdāvināju šalli un tētim nozīmīti - pērn Romā, kur visi pieci brāļi un māsas ar bērniem pulcējāmies kopā ar vecākiem, lai svinētu viņu 50. kāzas jubileju. Mans doktora grāds ir lielākoties viņu nopelns, viens no viņu neatlaidīgās savstarpējās uzticības skaistajiem augļiem, un tur arī glabājas šie simboli. Promocijas ceremonijas beigās man tika piedāvāta iespēja uzrunāt akadēmisko saimi jauno doktoru vārdā. Tas vēl vairāk nostiprināja sevi piederības izjūtu akadēmiskajai kopienai. Runā jaunajiem doktoriem un visiem klātesošajiem ieteicu attīstīt šādas pamatattieksmes - pateicību, priecīgu kalpošanu citiem un profesionalitāti – akadēmiskumu, un šo vēlētos arī novēlēt katram jaunajam doktoram.”

“Ikvienas universitātes pamatu veido tās mācībspēki un zinātnieki. Latvijas Universitātē ir izveidojusies spēcīga pasniedzēju saime, ko gadu no gada papildina jauni un daudzsološi kolēģi. Īpaši augstu tiek vērtēti jaunie doktori,” norāda LU Studentu servisa Akadēmisko servisu nodaļas pārstāve Ilze Danusēviča. “Latvijas Universitāte pēdējos gados ir pievērsusi lielu uzmanību jauno doktoru sagatavošanai.”

“Jaunie doktori, nepalaidiet garām iespēju kopīgi nosvinēt un nostiprināt atmiņā šo dzīves posmu. Ja tas jums ir iespējams, noteikti piesakieties šā gada ceremonijai,” aicina pērnā gada LU Doktoru promocijas ceremonijas dalībnieks jaunais doktors Manuels H. F. Gonzalezs.

Doktoru godināšanas ceremonija iesakņojusies kā nozīmīga Eiropas un pasaules universitāšu tradīcija. Piemēram, Zviedrijā tā tiek īstenota visās augstskolās. Stokholmas Universitātes jaunie doktori ik gadu tiek sveikti Stokholmas rātsnamā – Nobela prēmiju pasniegšanas vietā.

Pieteikties dalībai ceremonijā un saņemt  ielūgumus uz sarīkojumu iespējams līdz 9. septembrim Latvijas Universitātē, Raiņa bulvārī 19, 125. telpā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties