31. Maijs 2016 12:55
Jaunumi
Veselības ministrijas bezdarbības dēļ pēdējos gados pieckāršojies rezidentūru nebeigušo personu skaits un valsts nav atguvusi teju miljonu eiro
Ieva Čīka, LETA

Veselības ministrija (VM) nav ievērojusi normatīvo aktu prasības par rezidenta apmācībai izlietoto valsts budžeta līdzekļu atgūšanu un nav izveidojusi efektīvu rezidentūras valsts budžeta finansējuma izlietojuma uzraudzības mehānismu, kā rezultātā septiņu gadu laikā pieckāršojies rezidentūru nebeigušo personu skaits, - un valsts nav atguvusi izlietotos budžeta līdzekļus teju miljona eiro apmērā, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.

VM budžeta apakšprogrammas “Rezidentu apmācība” finansējums 2015.gadā apstiprināts 9 738 547 eiro apmērā, kas ir par 22% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Normatīvajos aktos ir noteikti vairāki rezidentu un VM pienākumi un atbildība, piemēram, rezidentiem, kuri studijas rezidentūrā uzsāka līdz 2011.gada augusta beigām, pēc rezidentūras beigšanas ir pienākums trīs gadus strādāt ārstniecības iestādē, bet rezidentiem, kuri studijas rezidentūrā sāka no 2011.gada septembra līdz šā gada marta beigām, pēc rezidentūras beigšanas ir pienākums vismaz 36 mēnešus piecu gadu laikā gūt ienākumus Latvijā un maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ja persona pēc rezidentūras beigšanas nepilda uzņemtos pienākumus, ir atskaitīta no augstskolas nesekmības dēļ vai pārtrauc apmācību rezidentūrā no augstskolas neatkarīgu iemeslu dēļ, VM ir jāpieņem lēmums par rezidenta apmācībai izlietoto valsts budžeta līdzekļu atmaksu.

Valsts kontrole veica pārbaudi par laiku no 2009. līdz 2015.gadam.

Pārbaudes periodā studijas rezidentūrā pabeiguši un ieguvuši diplomu 817 ārsti, kuri rezidentūrā studējuši par valsts budžeta līdzekļiem. Valsts kontroles ieskatā liels ir rezidentūru nepabeigušo īpatsvars, jo septiņu gadu laikā rezidentūru nav pabeigušas 124 personas, turklāt ik gadu palielinās rezidentūru nebeigušo personu skaits – no 4% 2009.gadā līdz 20% 2015.gadā.

VM revīzijā paskaidroja, ka ministrijas darbinieki nav sazinājušies ar personām, kuras atskaitītas no rezidentūras, lai noskaidrotu atskaitīšanas iemeslus, un netiek veikti arī pasākumi, lai atgūtu rezidentūras laikā izlietotos valsts budžeta līdzekļus.

VM bezdarbības rezultātā valsts nav atguvusi izlietotos budžeta līdzekļus rezidentu apmācībai 0,9 miljonu eiro apmērā no 124 personām, kuras septiņu gadu laikā nav pabeigušas rezidentūru.

Turklāt ne visas personas, kuras ir beigušas rezidentūru, ir izpildījušas uzņemtās saistības pilnā apmērā. Revīzijā, analizējot rezidentūras apmācības pabeigušo personu (to, kas studijas uzsāka līdz 2011.gadam) apņemto pienākumu izpildi – noteiktu laiku strādāt normatīvajos aktos definētajā ārstniecības iestādē, - konstatēts, ka 30% jauno speciālistu normatīvo aktu prasības un uzņemtos pienākumus nav ievērojuši.

Pārbaudes laikā Valsts kontrole konstatēja, ka VM neveic personu pienākumu izpildes uzraudzību pēc rezidentūras studiju beigām.

“Šis ir kārtējais gadījums, kad neefektīvas pārvaldības dēļ valstij jācieš liela apmēra zaudējumi,” komentē valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Revidenti arī norāda, ka normatīvā akta prasība, kas bija spēkā no 2011.gada septembra līdz šā gada marta beigām, – pēc rezidentūras beigšanas vismaz 36 mēnešus piecu gadu laikā gūt ienākumus Latvijā - nenodrošina valsts budžeta līdzekļu piešķiršanas mērķa sasniegšanu – papildināt veselības aprūpes nozari ar jauniem speciālistiem, – jo nenosaka rezidenta pienākumu strādāt veselības aprūpes nozarē, bet gan vispārīgi paredz pienākumu strādāt Latvijā. Revidentu ieskatā šīs normatīvā akta redakcijas prasību izpildes uzraudzība prasa arī nesamērīgus administratīvos resursus - ir jāapkopo dati par personu piecu gadu laikā samaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli un tie jāsalīdzina ar rezidenta apmācībai izlietoto valsts budžeta līdzekļu kopsummu.

Valsts kontrole VM ir sniegusi divus ieteikumus, lai nodrošinātu normatīvā akta par rezidentūras finansēšanu izpildi un lai īstenotu efektīvu uzraudzību.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties