27. Maijs 2016 10:30
Jaunumi
Valsts kontrole: jāievieš skaidrība par mājokļu atbalsta programmas mērķauditoriju un atbalsta piešķiršanas kritērijiem
Lauris Nagliņš, LETA

Valsts budžeta likumā 2015. un 2016. gadam norādīts, ka Ekonomikas ministrijai (EM) valsts budžeta līdzekļi jānovirza pirmā mājokļa iegādes finansēšanai ģimenēm ar bērniem, vienlaikus galvojuma piešķiršanu reglamentējošie normatīvie akti neparedz tā piešķiršanu atbilstoši nosacījumam “pirmā mājokļa iegāde”, turklāt nevienā normatīvajā aktā nav skaidrots, kas tieši ir “pirmais mājoklis”. Tādējādi galvojumu piešķiršana var nesasniegt finansējuma piešķiršanas likumā patlaban definēto mērķi, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole.

Likums “Par valsts budžetu 2015. gadam” nosaka, ka EM budžeta programmā “Ekonomikas attīstības programma” ieskaitītie līdzekļi ir izmantojami “Pirmā mājokļa” programmas finansēšanai. Likums “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” nosaka, ka valsts sniedz palīdzību, nodrošinot, ka tiek sniegts galvojums par dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai ņemtā aizdevuma atdošanu. EM piešķirtais finansējums “Pirmā mājokļa” programmas finansēšanai tiek ieguldīts AS “Attīstības finanšu institūcija Altum”, kura izsniedz un administrē galvojumus.

2015. gadā AS “Attīstības finanšu institūcija Altum” galvojumu sniegšanai tika piešķirts finansējums 2 335 295 eiro apmērā.

Lai arī finansējuma piešķiršanas likumā ir paredzēta līdzekļu novirzīšana pirmā mājokļa programmas finansēšanai, tomēr galvojumu piešķiršanu reglamentējošais normatīvais akts neparedz tādus galvojuma ņēmēju vērtēšanas kritērijus, kas nodrošinātu galvojuma piešķiršanu atbilstoši nosacījumam – pirmā mājokļa iegāde. Patlaban nevienā tiesību aktā nav skaidrojuma, nosacījumu un kritēriju par to, kas ir pirmais mājoklis, tāpēc galvojumu var saņemt arī kārtējā mājokļa iegādei.

Laika gaitā doma, kam līdzekļi piešķirami, ir mainījusies. Laimdotas Straujumas vadītā Ministru kabineta laikā EM bija noteikta kā atbildīgā institūcija par Ministru kabineta noteikumu izstrādi par galvojumu sniegšanu ģimenēm ar bērniem pirmā mājokļa iegādei. Savukārt pašreizējās valdības deklarācijā EM ir noteikta kā atbildīgā institūcija izstrādāt informatīvo ziņojumu par “mājokļu galvojumu atbalsta programmu ģimenēm, kurām ir nepieciešama palīdzība pirmās iemaksas nodrošināšanā”. Atbalsta programma tiktu attiecināta primāri orientētajai mērķgrupai – kredītspējīgām ģimenēm, kurām ir problemātiski iekrāt pirmo iemaksu dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai.

Valsts kontrole arī vērš uzmanību uz pašreizējo situāciju saistībā ar finansējuma trūkumu programmai, ko EM vēlas risināt ar papildu procentmaksājumiem galvojumam. Valsts kontrole norāda, ka EM šai situācijā jāpiemeklē ģimenēm ar bērniem labvēlīgākais risinājuma variants, lai tas vēl vairāk nebremzētu programmas mērķu sasniegšanu.

Valsts kontroles ieskatā, izstrādājot informatīvo ziņojumu par mājokļu galvojumu atbalsta programmu, lai nodrošinātu galvojumu piešķiršanu ģimenēm, kurām ir problemātiski iekrāt pirmo iemaksu dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai, ir nepieciešams detalizēts valsts atbalsta programmas raksturojums, kurā tiktu noteikti nosacījumi un kritēriji, saskaņā ar kuriem ģimenes var kvalificēties valsts atbalsta saņemšanai. Pašreiz normatīvajā aktā noteiktais galvojuma piešķiršanas nosacījums – personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, – ir vērtējams kā plašs un tāds, kam varētu kvalificēties liela auditorija.

EM jau vairākkārt ir norādījusi, ka līdzekļu apmērs galvojumu piešķiršanai sarūk. Pašlaik galvojumi tiek finansēti no naudas, ko iegūst no uzturēšanās atļaujām.

“Pirmā mājokļa programmas finansēšana ir specifisks valsts atbalsta instruments, līdz ar to arī mērķauditorijai ir jābūt definētai pēc iespējas konkrētāk, lai maksimāli tiktu sasniegts valsts atbalsta mērķis. Nav pieļaujama tāda situācija, ka ģimenes, kurām galvojums pirmā mājokļa iegādei ir nepieciešams, tomēr nevar to saņemt,” skaidro valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Lai nodrošinātu tiesisko noteiktību par mājokļu galvojumu programmu, Valsts kontrole EM ir ieteikusi budžeta plānošanas un izpildes procesā ieviest vienota un nepārprotama mājokļu galvojumu programmas nosaukuma lietošanu normatīvajos aktos un citos dokumentos, kas saistīti ar minētās programmas finansēšanas un administrēšanas jautājumiem. Valsts kontrole iesaka arī, ņemot vērā valsts budžeta ierobežotās iespējas, izvērtēt mājokļu galvojumu programmas darbību un normatīvajā aktā noteiktos galvojumu piešķiršanas nosacījumus un kritērijus, nepieciešamības gadījumā tos precizējot.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties