29. Aprīlis 2016 09:42
Jaunumi
Izdod grāmatu “Deviņu vīru spēks. Stāsti par deviņiem Ministru prezidentiem 1918-1940”
1

Valsts kanceleja sadarbībā ar Latvijas vēsturniekiem, muzejiem, arhīviem un bijušo Ministru prezidentu dzimtas atvasēm sagatavojusi un izdevusi grāmatu par starpkaru periodā Latvijas valdībā strādājušajiem Ministru prezidentiem.

Grāmata “Deviņu vīru spēks. Stāsti par deviņiem Ministru prezidentiem 1918-1940” ir stāsts par deviņiem izciliem cilvēkiem, kuri bija drosmīgi un uzņēmīgi - par cilvēkiem, kuri izveidoja un attīstīja Latvijas valsti, pēc kara izpostītajā teritorijā atjaunojot kārtību un dodot iespēju iedzīvotājiem veidot labklājību.

Bijušo Ministru prezidentu biogrāfijas, viņu sabiedriskās un politiskās dzīves apraksti, kas papildināti ar vēsturnieku komentāriem, laikmeta raksturojumu, dzimtas pārstāvju atmiņām un informāciju no periodikas, kā arī ilustratīviem materiāliem grāmatā apkopoti pirmo reizi. Grāmatas zinātniskais redaktors ir Dr. hist., doc. Gatis Krūmiņš. Tāpat grāmatā izmantoti materiāli no publisko lekciju cikla par bijušajiem Ministru prezidentiem, ko aizvadītajos gados rīkoja Valsts kanceleja.

Grāmatas “Deviņu vīru spēks. Stāsti par deviņiem Ministru prezidentiem 1918-1940” atvēršanas svētki ar bijušo Ministru prezidentu, starpkaru perioda Ministru prezidenta dzimtas atvašu pārstāvju, līdzšinējās valdības un tās vadītāja Māra Kučinska piedalīšanos notiks otrdien, 3. maijā, plkst. 16.00 Ministru prezidentu zālē, Rīgā, Brīvības bulvārī 36.

Laikā no 1918. līdz 1940. gadam Latvijā bija deviņpadsmit valdības, kuras vadīja deviņi Ministru prezidenti - Arturs Alberings, Ādolfs Bļodnieks, Hugo Celmiņš, Pēteris Juraševskis, Jānis Pauļuks, Zigfrīds Anna Meierovics, Marģers Skujenieks, Kārlis Ulmanis un Voldemārs Zāmuels.

Arturs Alberings bija agronoms un viens no Latvijas agrārās reformas idejiskajiem tēviem. Lauksaimniecība un zemnieki bija viņa augstākā prioritāte. Pateicoties Alberinga enerģiskumam, zemnieki saņēma valsts atbalstu neražas gados.

Ādolfs Bļodnieks Latvijas nākotni redzēja spēcīgā vidusšķirā. Kā Ministru prezidents viņš nodrošināja lata stabilitāti un netaupīja valsts ārējai un iekšējai drošībai.

Hugo Celmiņš vairākas reizes bija klāt valstij izšķirošos brīžos. Gan cīņā pret Bermontu uz Rīgas tiltiem, gan divas reizes būdams Ministru prezidents viņš vadīja Latvijas valsti gan ārpolitiski, gan ekonomiski sarežģītās situācijās.

Pēteris Juraševskis bija viens no Latvijas tiesu sistēmas pamatlicējiem. Kā jurists savas valdības laikā viņš spēja panākt vairāku valstiski svarīgu likumdošanas aktu apstiprināšanu un daudzu starptautisku līgumu noslēgšanu.

Jānis Pauļuks valdības vadītāja amatu pieņēma laikā, kad Latvija piedzīvoja strauju izaugsmi. Pirmā Saeimas apstiprinātā Ministru prezidenta iecienītākā darbības joma bija satiksme. Ar viņa gādību un zināšanām atjaunoja kara laikā izpostīto Latvijas dzelzceļa satiksmi.

Zigfrīds Anna Meierovics vēl pirms kļūšanas par Ministru prezidentu kā ārlietu ministrs panāca Latvijas starptautisko atzīšanu de facto un de jure. Meierovics bija apdāvināts organizators - spēja vienot ne tikai cilvēkus, bet arī valstis. Viņa sapnis bija plašas Baltijas savienības izveidošana, kurā ietilptu arī Polija un Somija.

Marģers Skujenieks par galveno Latvijas vērtību uzskatīja cilvēkus. Tāpēc, atvieglojot Lielās depresijas radītās sekas, īpašu atbalstu viņš piedāvāja bez darba palikušo iedzīvotāju nodarbināšanai. Viņa izdotie statistikas krājumi nav zaudējuši aktualitāti arī mūsdienās.

Kārlis Ulmanis bija pirmais Ministru prezidents un kopumā vadīja astoņas valdības. Pretrunīgi vērtētais ideālists, kurš stāvēja arī pie Latvijas valsts izveides šūpuļa. Viņš bija gudras lauksaimniecības popularizētājs un latviskās pašapziņas cēlējs. Vienlaikus viņš bija pirmais demokrātiski ievēlēta parlamenta apstiprinātais Ministru prezidents un vēlāk demokrātiskās iekārtas noliedzējs.

Voldemārs Zāmuels bija jurists ar augstiem principiem un stingru mugurkaulu, zināms arī kā korupcijas apkarotājs valsts pārvaldē. Viņa valdības laiks bija ļoti produktīvs - tika apstiprināti vairāki nozīmīgi likumdošanas akti, tostarp Preses likums, Likums par Latvijas teritorijas iedalīšanu apriņķos, likums par Triju Zvaigžņu ordeni un citi.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jautājums
29. Aprīlis 2016 / 14:17
0
ATBILDĒT
Vai ir zināms, kur varēs iegādāties?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties