24. Februāris 2016 16:02
Jaunumi
Notāri bez maksas sniegs padomus par darījumiem ar nekustamo īpašumu
No Latvijas Zvērinātu notāru padomes arhīva

Darījumiem ar nekustamo īpašumu būs veltītas Notāru dienas arī šogad. 29.februārī un 1.martā notāri tirdzniecības parkā Alfa, Rīgā un notāru birojos visā Latvijā bez maksas sniegs konsultācijas ikvienam interesentam. Iedzīvotāji varēs uzzināt par pazīmēm, kas var liecināt par centieniem izkrāpt viņu īpašumu, kā arī par apstākļiem, kas palielina risku kļūt par krāpniecības upuri.

“Jautājumi un darījumi, kas saistīti ar mājokļa iegādi vai pārdošanu, bieži vien ir vieni no nozīmīgākajiem cilvēka dzīvē, tomēr dažkārt gandarījumu par veiksmīgi noslēgtu vienošanos aizēno negaidīti sarežģījumi. Īpaši nepatīkami tas var izvērsties situācijās, kad paši savas neapdomības vai nezināšanas dēļ esam radījuši krāpniekiem iespēju izkrāpt mums piederošu īpašumu, vēl vairāk – ciest no tā, ka no likumiskā viedokļa nav iespējams pierādīt, ka darījums patiesībā nemaz nav noticis vai noticis fiktīvi,” stāsta Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča.

Latvijā spēkā esošais normatīvais regulējums nekustamā īpašuma darījumu procesam diemžēl ir nepilnīgs un sniedz iespēju veikt vērienīgus krāpniecības gadījumus. To apliecina arvien jauni notikumi un nesenā pieredze, kad krāpniekiem izdevies izkrāpt mantotus īpašumus, jo pašlaik likumā noteiktā kārtība rada iespēju zemesgrāmatā reģistrēt darījumu, izmantojot viltotus dokumentus.

Lai to novērstu, tiek īstenots darbs pie nekustamo īpašumu jomas normatīvā regulējuma sakārtošanas. Tāpat, lai mazinātu krāpniecību gadījumu skaitu darījumos ar nekustamo īpašumu, būtiski veicināt iedzīvotāju izpratni par darījumu gaitu un dažādām juridiskajām sekām. Tādēļ Latvijas Zvērinātu notāru padome ikgadējās Notāru dienās arī šogad pievērsīs īpašu uzmanību darījumiem ar nekustamo īpašumu un sniegs padomus par tiem.

Bezmaksas konsultācijas Notāru dienu laikā būs iespējams saņemt 108 notāru birojos 29 Latvijas pilsētās (adreses pieejamas ej.uz/notaruadreses) 29.februārī un 1.martā no plkst. 10.00 līdz 16.00. Jautājumus varēs uzdot arī Skype (lietotājvārds: Notaru_dienas) un Twitter (@NotaruDienas).

Turpinot pērn iesākto, Notāru dienu birojs darbosies arī tirdzniecības parkā Alfa, Rīgā no plkst. 14.00 līdz 20.00. To pagājušajā gadā apmeklēja ap 600 iedzīvotāju.

“Pagājušā gada pieredze rāda, ka cilvēkiem juridisko jautājumu sakārtošana ir svarīga, taču vienlaikus tas aizņem diezgan daudz laika un prasa arī zināmus finanšu resursus. Notāru dienas pie mums Alfā ir labs risinājums ikdienas gaitās aizņemtajiem, tāpat arī ģimenēm ar maziem bērniem, jo profesionāla jurista konsultāciju iespējams saņemt bez maksas, turklāt apvienojot to ar iepirkšanos vai kino apmeklējumu. Aicinu arī šogad mūsu klientus izmantot un novērtēt notāru sniegtos padomus, lai spētu sevi pasargāt darījumos ar nekustamajiem īpašumiem,” Notāru dienas Alfā apmeklēt aicina tirdzniecības parka Alfa vadītāja Liene Apine.

Par Notāru dienām

Notāru dienas ir Latvijas Zvērinātu notāru padomes iniciatīva reizi gādā notāru birojos visā Latvijā nodrošināt bezmaksas juridiskās konsultācijas ikvienam iedzīvotājam. Notāru dienas notiek jau kopš 2006.gada, un nu jau vienpadsmito gadu līdzās juridiskajām konsultācijām, notāri priekšplānā izvirza sabiedrībai aktuālus jautājumus.  Kopumā šo vienpadsmit gadu laikā iespēju bez maksas saņemt notāru padomu par tādiem jautājumiem kā darījumi ar nekustamo īpašumu, mantojumu lietas, testamentu sastādīšanas kārtība, dāvinājuma līgumu riski, laulības šķiršanas jautājumi, īres, nomas jautājumi, sākumdeklarēšanās un citas, izmantojuši vairāk nekā 33 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties