12. Februāris 2016 16:14
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 15. līdz 19.februārim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 15. līdz 19.februārim.

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs deviņas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem, 22 blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem un trīs pieteikumus sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

AT Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs astoņas lietas. Piecās lietās saņemtas apsūdzēto, aizstāvju vai cietušā kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Divās lietās izskatīs kasācijas sūdzību un kasācijas protestu par pirmās instances tiesā apstiprinātu vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Vienā lietā izskatīs pieteikumu par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu.

AT Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs vienpadsmit kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un sešas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzība iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Rīgas dome, Valsts ieņēmumu dienests, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, Jelgavas novada dome un Salacgrīvas novada dome.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Administratīvo lietu departaments 17.februārī rakstveida procesā izskatīs pieteicējas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu.

Pieteicēja vērsās Valsts ieņēmumu dienestā ar lūgumu piemērot nodokļu atbalsta pasākumu iedzīvotāju ienākuma nodoklim, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un pievienotās vērtības nodoklim. Dienests lūgumu noraidīja, norādot, ka nodokļu atbalsta pasākuma mērķis nav piešķirt nodokļu atbalsta pasākumus jau samaksātiem parādiem. Pieteicēja vērsās tiesā ar pieteikumu par labvēlīga administratīvā akta izdošanu. Administratīvā apgabaltiesa, izskatot lietu apelācijas kārtībā, pieteikumu noraidīja. Pieteicēja kasācijas sūdzībā iebildusi, ka Nodokļu atbalsta pasākuma likuma normas, kas nosaka uz atbalstu pretendēt tiesīgo nodokļu maksātāju loku un nodokļu veidus, par kuriem var lūgt atbalstu, atzīstamas par nesamērīgām un tādām, kas rada nevienlīdzīgus tiesiskos apstākļus nodokļu maksātāju starpā, proti, ļaunprātīgi nodokļu nemaksātāji ir tiesīgi uz lielāku atbalstu nekā tie, kas saistības iespēju robežās centušies nokārtot un par to samaksu vienojušies ar dienestu. Papildus pieteicēja kasācijas sūdzībā norādījusi, ka tiesa nav vērtējusi konkrētās lietas apstākļus un nav ņēmusi vērā politiķu paustos apsolījumus. (Lieta SKA-309/2016).

2) 19.februārī Krimināllietu departaments izskatīs apsūdzētā un viņa aizstāvju kasācijas sūdzības par Zemgales apgabaltiesas spriedumu, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā (Krimināllikuma 318.pants), krāpšanā (Krimināllikuma 177.pants) un dienesta viltojumā (Krimināllikuma 327.pants). Saskaņā ar spriedumā atzīto apsūdzētais, būdams tiesas priekšsēdētājs, mantkārīgā nolūkā fiktīvi noformēja darbā vairākus darbiniekus, un ilgstošā laika periodā (no 1995.gada līdz 2012.gadam) šiem darbiniekiem aprēķināto un izmaksāto samaksu par darbu piesavinājās sev. Ar apelācijas instances tiesas spriedumu apsūdzētajam galīgais sods noteikts brīvības atņemšana uz 3 gadiem un 11 mēnešiem ar daļēju mantas konfiskāciju. (Lieta SKK-12/2016).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties