28. Janvāris 2016 10:19
Jaunumi
Bankas piedāvā galvotājiem izpirkt savas saistības
1

Jauno gadu iesākot, liela daļa galvotāju, kuru aizņēmēji ir uzsākuši maksātnespējas procesu vai ir izpārdevuši ķīlas, saņēma aicinājumu no bankām vienoties un izpirkt savas kā galvotāju saistības pret banku. Vai tas ir izdevīgi un vai tas ir vienīgais un labākais veids, komentē Kredītņēmēju konsultācijas centra pārstāvis Aivars Rudi.

Bankas pēdējā laikā arvien biežāk piedāvā aizņēmēju galvotājiem, kuri ir maksātnespējas procesā vai ir izpārdevuši ķīlas, vienoties par parādu dzēšanu. Bet vai tas ir labākais finansiālais variants galvotājam? Mūsu pieredze rāda, ka tikai katram otrajam tas patiešām ir izdevīgi. Bankas norāda, ka galvotājs ir tāds pats parādnieks kā aizņēmējs un, pat ja aizņēmējs ir uzsācis maksātnespējas procesu, tas tik un tā neatbrīvo galvotāju no viņa parādsaistībām. Tomēr no tiesiskā viedokļa tas vēl nav zināms, vai galvotājs ir vai nav parādnieks bankai, jo, līdz nav saņemts Latvijas Republikas Augstākās tiesas lēmums par to, vai galvotāja finansiālās saistības pret banku tiks vai netiks dzēstas līdz ar aizņēmēja saistībām, varam tikai spekulēt. Tāpēc iesakām ļoti rūpīgi izvērtēt visas piedāvātās vienošanās un, pirms atsaukties bankas piedāvājumam, apzināt visus iespējamos risinājumus.

Svarīgi ir izzināt visus riskus un visus iespējamos scenārijus. Galvotājam ir trīs iespējamie rīcības scenāriji, kad ir uzsākts aizņēmēja maksātnespējas process: pirmais – gaidīt Augstākās tiesas lēmumu, kad maksātnespējas process būs noslēdzies, iespējams, galvotāja saistības tiks izbeigtas līdz ar aizņēmēja saistībām; otrais – vienoties ar banku, pieņemt bankas piedāvājumu un izpirkt savas galvojuma saistības; trešais – pašam galvotājam uzsākt savu maksātnespējas procesu, ja tas ir nepieciešams.

“Bankas piedāvā galvotājiem dzēst savas saistības par summu, kas ir līdzvērtīga maksātnespējas procesa izmaksām, iespējams, pat tiek dzēsta milzīga summa, bet, piemēram, ja galvotājam ir vairākas parādsaistības arī pret citām bankām vai nebanku iestādēm, tad ir jāskata šis kopējais parāda slogs un kopējās galvotāja izmaksas, vienojoties ar katru iesaistīto pusi. Tāpēc pirms lēmuma peņemšanas, kuru ceļu izvēlēties, aicinām konsultēties ar speciālistiem un rūpīgi izsvērt visus variantus.

Kredītņēmēju konsultāciju centrs – kredītņēmēju tiesību aizstāvji. Sīkāk- www.kreditnemejs.lv

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
28. Janvāris 2016 / 10:47
3
ATBILDĒT
Ak tad jau tagad Aivars Rudi konsultants?! Visu laiku lielākie konsultanti bija Jānis Āboliņš, slavenais Lielvārdes mērs un Aigars Gorenko. Pirmais maksātnespēju uzsācis vairākas reizes, arī pašlaik noris mn process, no parādiem vēl nav atbrīvots, otrais -arī nupat uzsācis savu mn procesu. Paši ar saviem parādiem nebija spējīgi tikt galā, tagad citus vēl mācīs.
Galvojums, mīlīši, paliek spēkā, arī, ja galvenajam parādniekam ir dzēstas saistības maksātnespējas procesā. Un pareizi un labi bankas dara, ka piedāvā galviniekiem izmaksāt normālā termiņā šīs saistības.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties