21. Decembris 2015 11:06
Studenta Vārds
Arvien biežāk akadēmiskajos darbos meklē plaģiātu
1

2015.gadā Latvijas augstākās izglītības iestādēs plaģiāts meklēts 25 000 dokumentu, liecina nacionālās pretplaģiāta sistēmas Plag.lv dati. No visiem apmēram 86 000 valsts studentiem sistēmu lieto 25 000, kas nozīmē, ka tikai trešdaļa studentu pārbauda savus darbus.

Lielāko popularitāti plaģiāta atklāšanas sistēma ir ieguvusi lielākajās augstskolās – Latvijas Universitātē (LU), kur to izmanto 4000 studentu un 130 mācībspēku, kā arī Rīgas Tehniskajā universitātē – 2300 un 70 lietotāju attiecīgi. „Popularitāte LU skaidrojama ar to, ka augstskola izstrādā savu sistēmu, taču tā, iespējams, neatbilst visām studentu un pasniedzēju prasībām,” skaidro Plag.lv pārstāvis Arturs Vinkevičs. Savukārt Plag.lv izstrādātāji seko, lai sistēma strādātu nevainojami un atrastu visu plaģiātu akadēmiskajos darbos.

Plag.lv lietotāju aptaujas liecina, ka biežāk tiek pārbaudīti kursa, bakalaura un maģistra darbi, bet pasniedzēji nereti pārbauda arī referātus.

Sistēmas izstrādātāju pieredze citās valstīs rāda, ka ar plaģiāta atklāšanas sistēmu ieviešanu atrastā plaģiāta apjoms aug, jo arvien vairāk mācībspēku izmanto šādas sistēmas un atrod „negodīgu” saturu savu studentu darbos. Bet pēc 2-3 gadiem situācija stabilizējas, jo studenti paši sāk pārbaudīt savus darbus un kontrolēt plaģiāta problēmu. Jāatgādina, ka Latvijā Plag.lv sistēma darbojas no 2014.gada septembra.

„Latvijā pašlaik pieaug plaģiāta atrašanas gadījumu skaits studentu darbos. Sistēmas statistika liecina, ka lietotāju pasniedzēju skaits šajā kvartālā pieaudzis par 520%, salīdzinot ar pagājušā gada rādītājiem,” stāsta A.Vinkevičs.

Viņš ir pārliecināts, ka līdz 2017.gadam plaģiāta studentu darbos būs daudz mazāk.

Plag.lv piedāvā iespēju pārbaudīt jebkuru akadēmisko darbu gan studentiem, gan mācībspēkiem. „Gudrā” sistēma analizē un salīdzina darbu ar simtiem tiešsaistes avotu – no bibliotēkām, žurnāliem, grāmatām līdz ziņu portāliem.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Kabacis
24. Janvāris 2016 / 14:19
1
ATBILDĒT
Autoram, kurš darbu ir rakstījis pilnībā patstāvīgi un neizmantojot plaģiātismu, nekad nebūs nepieciešamība savu darbu pārbaudīt kaut kādās ''''pretplaģiāta sistēmās'''', jo godīgs autors jau tāpat var gulēt mierīgi ar apziņu, ka viņa darbā plaģiāta nav. Citādi ir ar tiem autoriem, kuriem kaut kādu iemeslu dēļ sirdsapziņa nav ''''pilnībā tīra''''- piemēram, darbā bez atsaucēm ir izmantoti ''''izvilkumi'''' no citiem darbiem utt.
Manuprāt, pretplaģiātisma programmas šādos gadījumos tieši palīdz autoriem ''''ar netīru sirdsapziņu'''' neiekrist uz plaģiātu, jo brīdina, ka analizējamajā darbā sakritību skaits ir pārāk liels un tāpēc vajag kaut ko no plaģiāta izņemt arā, lai nododamais darbs atbilstu kaut kādam mistiskam ''''matemātiski pieļajamajam'''''' sakritību apjomam.

sirspa
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties