16. Decembris 2015 10:53
Jaunumi
Moderns instruments tiesību realizēšanā

Kopš 2015.gada 1.maijā zvērināta notāra klientiem nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšana zemesgrāmatā kļūs drošāka, ātrāka, ērtāka un izdevīgāka. Šāda prakse jau vairākus gadus pastāv Lietuvā un Igaunijā, kā arī citās valstīs.

Grozījumi ļauj zvērinātam notāram kā klienta likumiskajam pilnvarniekam nodrošināt elektronisku tiesību nostiprināšanu, ja tās pamatā ir notariālais akts. Zvērināts notārs gādās par nostiprinājumu, izmantojot Notāru informācijas sistēmu, kas savienota ar Valsts vienoto datorizēto zemesgrāmatu.

Turklāt klients var pilnvarot zvērinātu notāru pieprasīt un saņemt tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā nepieciešamās atļaujas, apliecības vai citus dokumentus vai veikt darījuma izpildes pilnīgu pārraudzību.

Dokumentu elektroniska iesniegšana palīdz efektīvi veidot datorizēto zemesgrāmatu, tādējādi valsts ietaupa finanšu līdzekļus uz skenēšanas darbiem un valsts arhīva telpu veidošanu papīra dokumentiem. Šobrīd zemesgrāmatu arhīvos ir uzkrāti vairāk nekā 20 miljonu dokumentu saistībā ar īpašuma tiesībām. Arhīvu digitalizēšanai nepieciešami apmēram 15,7 milj. eiro.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties