30. Oktobris 2015 10:40
Jaunumi
Jauns papildinājums sertificētajiem mediatoriem

30.oktobrī savus sertifikātus saņems 14 mediatori, kuri Mediācijas likumā un tiesību aktos noteiktajā kārtībā ir sekmīgi nokārtojuši sertifikācijas pārbaudījumu. Tādējādi tiks papildināts līdzšinējo 24 sertificēto mediatoru saraksts, kas Latvijā jau gadu tiek izmantots tiesas ieteiktās mediācijas modelī.

No šī gada sertificēto mediatoru sarakstu papildinās Daiga Jēgere, Juta Šavdina, Normunds Čizevskis, Baiba Orbidāne, Marika Uškāne, Ieva Ramiņa, Līva Jonikāne, Līga Tetere, Aivars Jurcāns, Agnese Knabe, Diāna Kožemjakova, Antra Duntava, Zenta Bičkoviča, Mārtiņš Ziemanis.

Mediācija kā efektīva un attiecības saudzējoša konfliktu risināšanas iespēja Latvijā ir ienākusi jau vairāk nekā pirms 10 gadiem, un mediācijas pakalpojums galvenokārt bija attīstījies, pateicoties pašu mediatoru iniciatīvai, dažādu projektu, mediācijas organizāciju, kā arī Rīgas bāriņtiesas atbalstam.

Lai attīstītu mediāciju un veicinātu tās izmantošanu, 2014.gadā tika pieņemts Mediācijas likums, savukārt no 2015.gada gada 1.janvāra ir stājies spēkā regulējums par tiesas ieteiktu mediāciju. Tiesai, iesakot mediatoru lietas dalībniekiem, ir jābūt pārliecinātai par mediatora profesionalitāti un spēju efektīvi un kvalitatīvi novadīt mediācijas procesu. Tādēļ tika izveidota mediatoru sertifikācijas un atestācijas kārtība un 2014.gadā sertificēti pirmie mediatori, kuru kvalifikācija un mediatora spējas tika novērtētas kā atbilstošas, lai darbotos ar tiesas ieteiktiem mediācijas gadījumiem.

Šī gada deviņos mēnešos – kopš 1.janvāra, kad Latvijā ir sākusi darboties tiesas ieteiktā mediācija, sertificētie mediatori ir snieguši vairāk kā 250 konsultācijas gan strīdu pusēm, gan juristiem, advokātiem un citiem atbalstītājiem par mediācijas iespējām un mediācijas izmantošanas kārtību. Šajā laikā uzsākti vairāk kā 60 mediācijas procesi un gandrīz puse no tiem pabeigti ar pilnīgu vai vismaz daļēju vienošanos. Lielākā daļa – ap 40 mediācijas gadījumu ir ģimenes lietas, bet pamazām pieaug mediācijas pieprasījums arī citās jomās, piemēram, strīdos par nekustamo īpašumu vai zemi, īres un apsaimniekošanas jautājumos, mantojuma strīdos, komercstrīdos un darba strīdos.

Vairāk informācijas par mediāciju Latvijā www.mediacija.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties