23. Septembris 2015 13:17
Jaunumi
Valsts pārvaldes Atvērto durvju diena šogad 9.oktobrī
9.oktobrī visā Latvijā valsts pārvaldes iestādes aicina uz Atvērto durvju dienu.
Ieva Čīka, LETA

9.oktobrī visā Latvijā valsts pārvaldes iestādes aicina interesentus iepazīt iestāžu ikdienas darbu, uzzināt par valsts sniegtajiem pakalpojumiem, klausīties un līdzdarboties tematiskās lekcijās, iesaistīties spēlēs un tikties ar iestāžu darbiniekiem.

Valsts pārvaldes Atvērto durvju dienā šogad savas durvis atvērs vairāk nekā 130 dažādas valsts iestādes visā Latvijā. Katra iestāde ir sagatavojusi īpašu programmu, lai ikviens var gūt priekšstatu par iestādes ikdienas darbu. Ar plašo piedāvājumu var iepazīties vienuviet pasākuma mājaslapā www.atvertodurvjudiena.lv.

Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš uzsver, ka Atvērto durvju diena valsts pārvaldē ir kļuvusi par labu tradīciju un ieguvusi sabiedrības atzinību, raisot interesi gan lielos, gan mazos apmeklētājos. “Valsts pārvalde ikdienā strādā Latvijas iedzīvotāju labā, tādēļ tai nepārtraukti jādomā, kā kļūt iedzīvotājiem vēl pieejamākai un atvērtākai, lai tā tiktu uztverta nevis kā birokrātiski vecišķa, bet klientu orientēta moderna sistēma. Tādu valsts pārvaldi mēs varam izveidot kopīgi – nostiprinot valsts iestāžu un darbinieku pieejamību, attīstot sadarbības kultūru starp iedzīvotājiem un valsts pārvaldes darbiniekiem,” min M.Krieviņš.

Ministru kabinetā interesentiem būs iespējams apskatīt valdības sēžu zāli. Ministru prezidentu zāli, Viesu salonu, preses konferenču telpu, kurā Ministru prezidente Laimdota Straujuma un citi ministri atbild uz žurnālistu jautājumiem.  Valdības namā īpašā godā tiks celta Latvijas valsts himna, šajā dienā atklājot izstādi “No lūgsnas līdz himnai”. Ikviens ir aicināts klausīties arī publisku lekciju „Latvijas valsts himna un tās autors – Baumaņu Kārlis”, ko lasīs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Muzikoloģijas katedras vadītājs, asociētais profesors Jānis Kudiņš.

Aizsardzības ministrijā šajā dienā stāstīs par darbu nozarē un par to, kas ir Nacionālie bruņotie spēki. Ārlietu ministrijā ikviens varēs iepazīt diplomāta profesijas specifiku, uzzināt par Eiropas Savienības un Austrumu partnerību, drošu ceļošanu un valsts protokolu. Savukārt Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāts pastāstīs par paveikto un gūto pieredzi prezidentūras nodrošināšanā un aicinās iesaistīties īpašā testā.

Ekonomikas nozarē būs iespējams tikties ar Ekonomikas ministrijas amatpersonām, tikties uz “sarunām ar Konkurences padomi”, savukārt Centrālajā statistikas pārvaldē kolēģi ir sagatavojuši lekcijas un seminārus par dažādām mācību un studiju procesā noderīgām tēmām. Ja interesē investīciju piesaiste, ikviens ir aicināts doties uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras interaktīvi izglītojošo pēcpusdienu.

Finanšu ministrijā būs iespējams apskatīt finanšu ministra kabinetā esošo budžeta portfeli un iepazīt ministrijas un tās padotības iestādes – Centrālās finanšu līguma aģentūras un Valsts kases – darbu. Savas durvis apmeklētājiem visā Latvijā vērs arī Valsts ieņēmumu dienests, aicinot apmeklēt Nodokļu pārvaldes klientu apkalpošanas centrus, Muitas kontroles punktus, kur varēs apskatīt tajos esošos darbam nepieciešamos tehniskos līdzekļus un iepazīties ar kinologu darbu ikdienā.

Lielu interesi ik gadus rada iekšlietu sistēmas iestāžu piedāvājums. Valsts robežsardzes reģionālajās pārvaldēs būs iespējams aplūkot bruņojumu, robežsardzes gaisa kuģus, kā arī noskatīties dienesta suņu sagatavotos priekšnesumus. Atvērto durvju dienā šogad piedalās arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, savās reģionālajās nodaļās aicinot apskatīt ugunsdzēsēju rīcībā esošo tehniku un aprīkojumu. Arī Valsts policija aicina uz Atvērto durvju dienu, iepriekš sazinoties ar tuvāko iecirkni.

Izglītības un zinātnes ministrija šogad stāstīs par brīvprātīgo darbu un palīdzēšanas kultūru. Tiks nodrošināta arī tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili un ministrijas valsts sekretāri Līgu Lejiņu, lai klātienē uzdotu sev interesējošos jautājumus. Latviešu valodas aģentūra aicina ciemos studentus, lai viņus iepazīstinātu ar vietnes www.maciunmacies.lv materiālu izmantošanu latviešu valodas apguvē.

Kultūras ministrija Atvērto durvju dienā stāstīs par iecerētajām Latvijas simtgades svinībām, tāpēc ciemos aicina kultūras jomā studējošus jauniešus, lai pastāstītu viņiem par plašajām līdzdalības iespējām svētku gatavošanā un īstenošanā. Tradicionāli pie sevis aicina arī Latvijas Nacionālais arhīvs un tā reģionālās nodaļas.

Labklājības ministrijā būs lekcija par jauniešu iespējām darba tirgū, savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras visā Latvijā stāstīs par saviem piedāvātajiem pakalpojumiem. Sociālās integrācijas valsts aģentūrā varēs iepazīties ar profesiju daudzveidību rehabilitācijā, tiek gaidīti sociālie darbinieki, lai klātienē apskatītu aģentūras nodrošinātos pakalpojumus.

Satiksmes nozare demonstrēs kā pastkarte ceļo no autora līdz adresātam, būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas ceļu satiksmes noteikumos, izveidot pašiem savus seno spēkratu modeļus un iepazīties autosporta tiesnešu “darba instrumentiem”. Paredzēti arī citi nozares organizēti pārsteigumi un ekskursijas. Ekskursijas šogad notiks arī lidostā “Rīga”, par drošu elektronisko parakstu stāstīs un iespēju aplūkot Rīgu no Eiropas Savienības augstākā TV torņa skatu laukuma nodrošinās VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”.

Tieslietu nozare atraktīvā veidā aicina iepazīties ar tieslietu sistēmas iestādēm un to darbu komandu orientēšanās spēlē Rīgas centrā, apmeklējot vairākas Tieslietu ministrijas padotības iestādes: Maksātnespējas administrāciju, Patentu valdi, Juridiskās palīdzības administrāciju, Valsts probācijas dienestu. Valsts probācijas dienests durvis vērs ne tikai Rīgā, bet arī savās reģionālajās nodaļās.

“Ātrās palīdzības” dienestos visā Latvijā būs iespēja iepazīt mediķu ikdienas darbu, glābjot cilvēku dzīvību un veselību. Nacionālais veselības dienests informēs par savlaicīgu vēža diagnostiku, Slimību profilakses un kontroles centrs stāstīs par veselības veicināšanas pasākumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā ikviens uzzinās par ministrijas kompetencēm, savukārt Dabas aizsardzības pārvalde aicina uzzināt par jaunatklātajiem apskates objektiem. Valsts reģionālās attīstības aģentūra iepazīstinās ar vietnē www.latvija.lv piedāvātajām iespējām.

Ja viesosieties Zemkopības ministrijā, neaizmirstiet paņemt fotoaparātu, jo pēc ekskursijas ministrijā ikvienam būs iespējams aplūkot un nofotografēt Rīgas panorāmu no ēkas 23.stāva (70m augstuma). Tos, kurus interesē augu diedzēšana, aicinām doties uz Valsts augu aizsardzības dienestu, bet tos, kuri grib zināt, kas jāzina un jāievēro, ja ģimenē ienāk mājdzīvnieks, aicināti doties uz Pārtikas un veterināro dienestu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties