20. Augusts 2015 11:39
Jaunumi
VZD papildina portālā "latvija.lv" pieejamo e-pakalpojumu klāstu

Kopš šī gada 4.augusta Valsts zemes dienests (VZD) ir papildinājis e-pakalpojumu piedāvājumu, kas pieejams valsts un pašvaldību e-pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Iedzīvotājiem tā ir vēl viena iespēja, kā ērti piekļūt Kadastra, Valsts adrešu reģistra un citiem VZD informācijas sistēmās un datubāzēs reģistrētajiem datiem.

Portālā www.latvija.lv izvietoti četri jauni e-pakalpojumi - "Datu atlase par konkrētiem kadastra objektiem vai apgabaliem", "Ģeotelpisko datu pārlūkošana", "Tematisko karšu pārlūkošana", kā arī e-pakalpojums, kas lietotājam nodrošina iespēju sekot savu VZD reģistrēto pasūtījumu izpildes gaitai un noformēt jaunus pasūtījumus.

Vairums e-pakalpojumu ("Datu atlase par konkrētiem kadastra objektiem vai apgabaliem", "Tematisko karšu pārlūkošana" un "Valsts zemes dienestā reģistrēto pasūtījumu statusu izsekošana un jaunu pasūtījumu noformēšana") pieejami bezmaksas. Vienīgais maksas e-pakalpojums ir "Valsts zemes dienesta ģeotelpisko datu pārlūkošana", kura cena 1 stundas periodam ir 2,77 EUR.

Lietojot pašreiz vispopulārāko jauno e-pakalpojumu, ko izmantojuši jau vairāki desmiti cilvēku - "Datu atlase un izvade par konkrētiem objektiem vai apgabaliem pēc definētiem parametriem" - iespējams atlasīt un izdrukāt datus par kadastra objektiem, norādot vienu vai vairākus kadastra objektu raksturojošus parametrus (piemēram, platība, lietošanas veids, būves fiziskais stāvoklis u.tml.) un kartē iezīmējot atlases apgabalu vai administratīvo vienību (novadu, pagastu, pilsētu vai ciemu). Datu atlasi iespējams iegūt par zemes vienībām, zemes vienību daļām, būvēm un telpu grupām, kas ļauj īsā laikā atlasīt un iegūt lietotājam vajadzīgo informāciju.

Ja nepieciešams pārlūkot vairāk grafisko datu nekā publiskam lietotājam pieejams portālā www.kadastrs.lv, var izmantot e-pakalpojumu "Valsts zemes dienesta ģeotelpisko datu pārlūkošana". Tā ietvaros pieeja kadastra pamatdatiem (piemēram, platība, kadastrālā vērtība u.c.) papildināta ar kadastra apzīmējumiem un kadastra grupu robežām. Kā papildus kartes slāni var pieslēgt augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju un topogrāfiskās kartes, kā arī ir iespēja atvērt lietotāja telpisko datu datni atbilstošā formātā, kas arī attēlosies kā papildus slānis.

Izmantojot e-pakalpojumu "Valsts zemes dienesta tematisko karšu pārlūkošana", iespējams pārlūkot VZD veidotās tematiskās kartes. Šobrīd ir pieejamas - "Lauksaimniecībā izmantojamās zemes darījumu skaits", "Dzīvokļu darījumu skaits" un "Būves pēc nolietojuma". Šīs kartes attēlosies kā atsevišķs kartes slānis papildus standarta kartes slāņiem un tas ir pieejams vienas stundas periodam.

E-pakalpojums "Valsts zemes dienestā reģistrēto pasūtījumu statusu izsekošana un jaunu pasūtījumu noformēšana" lietotājam ļauj noskaidrot sava veiktā pasūtījuma izpildes statusu (piemēram, vai pasūtījums ir reģistrēts, izpildē, izsniegšanā u.tml.) kā arī noformēt jaunu pasūtījumu.

Jau iepriekš plaši tika izmantots VZD e-pakalpojums "Mani dati Kadastrā", kam tagad papildināta funkcionalitāte un tiek rādīti ne tikai teksta dati par kadastra objektu, bet arī grafiskie dati (zemes vienību robežas, būvju kontūras un izvietojumu zemes vienībā). Piemēram, lietotājam iespējams pārlūkot zemes vienību robežu karti un iegūt detalizētu informāciju par kādā noteiktā teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem.

Papildus www.latvija.lv izvietotajiem e-pakalpojumiem, VZD piedāvā vēl 14 e-pakalpojumus portālā www.kadastrs.lv, kuru ietvaros var meklēt, skatīt, lejupielādēt, saņemt kā arī veikt citas darbības ar VZD rīcībā esošajiem datiem.

Izvietot e-pakalpojumus portālā www.latvija.lv bija iespējams, pateicoties VZD datu publicēšanas un e-pakalpojumu portāla www.kadastrs.lv modernizācijai. Tās īstenošanai izmantots Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums projektam "Valsts zemes dienesta ģeotelpisko datu ģeotelpiskās informācijas sistēmas izveide". Pirms gada kā viena no projekta sastāvdaļām tika publicēts portāla mobilais risinājums - lietotne Kadastrs.lv. Mobilajai lietotnei gaidāma jauna, papildināta versija.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties