8. Aprīlis 2015 14:44
Jaunumi
Uzņēmēju aktivitāte Komerclikuma prasību izpildē ir nepietiekama
1

Drošas uzņēmējdarbības vides attīstībai un uzticības veicināšanai valsts pārvaldei ir jābūt prioritātēm – vienisprātis bija Uzņēmumu reģistra, Tieslietu ministrijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadība, vērtējot līdzšinējo uzņēmēju aktivitāti, komentējot jaunos Komerclikuma grozījumus, kas paredz atvieglot pamatkapitāla pārreģistrācijas procesu aptuveni 80% uzņēmumu, un iezīmējot Uzņēmumu reģistra informatīvās kampaņas „Uzņēmēj, sakārto papīrus!” atklāšanu.

Dzintars Rasnačs, Latvijas Republikas tieslietu ministrs: „Veiksmīgi noslēdzot divu gadu pārejas posmu pēc tā saukto antireiderisma grozījumu pieņemšanas, uzņēmējdarbības vide kļūs drošāka un komersanti varēs vairāk uzticēties valsts pārvaldei, kā arī savstarpēji cits citam, jo valsts un līdz ar to viņu rīcībā būs faktiskajai situācijai atbilstoša informācija par citiem uzņēmējiem”.

Guna Paidere, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre: „Uzņēmumu reģistra darbības pamatmērķis ir veidot drošu uzņēmējdarbības vidi Latvijā, līdz ar to svarīgi, lai visiem Uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem subjektiem dokumenti atbilstu normatīvo aktu prasībām. Uzņēmēj, sakārto papīrus! Attīsti uzņēmējdarbības vidi, kurā darbojas godprātīgi un uzticami sadarbības partneri!”

Jānis Endziņš, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs: „Viens vienkāršs, Uzņēmumu reģistra iniciēts un valdības apstiprināts lēmums – paredzēt automātisku uzņēmuma pamatkapitāla pārreģistrāciju no latiem uz eiro visām viena dalībnieka SIA – ļaus Latvijas tautsaimniecībai ieekonomēt nozīmīgus resursus! Uzņēmumu reģistrā noritēs par teju 75 000 klātienes tikšanos vai elektroniskas datu apstrādes operāciju mazāk, ļaujot ieekonomēt gan laiku, gan naudu. Šo viennozīmīgi varam izcelt kā labas pārvaldības piemēru, kuram sekot!”

Evija Ivdra, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra sabiedrisko attiecību speciāliste: „Uzņēmumu reģistra informatīvās kampaņas „Uzņēmēj, sakārto papīrus!” mērķis ir ne tikai informēt uzņēmējus par aktuālajām Komerclikuma prasībām, bet arī veidot izpratni par to nepieciešamību, sniedzot atbalstu dokumentācijas sagatavošanā gan virtuālajā vidē, gan klātienē.”

Prasības izpildījuši ap 30% uzņēmumu – aktivitāte vērtējama kā nepietiekama

Komerclikuma grozījumi, kas stājās spēkā 2013.gada 1.jūlijā, jeb tā dēvētie antireiderisma grozījumi, paredz, ka turpmāk visām SIA Uzņēmumu reģistrā būs jāiesniedz dalībnieku reģistra nodalījums; pirmajam dalībnieku reģistra nodalījumam jābūt iesniegtam līdz 2015.gada 30.jūnijam. Saskaņā ar statistikas datiem, līdz 2015.gada 31.martam šo prasību bija izpildījušas 47 525 SIA jeb 30% no visām SIA, kurām šīs prasības ir saistošas. Savukārt pamatkapitāla pārreģistrāciju eiro līdz 2015.gada 31.martam veikušas 16 399 SIA un AS jeb 15% no visiem subjektiem, uz kuriem šīs prasības attiecas. Nozares eksperti norāda, ka uzņēmumu aktivitāte vērtējama kā nepietiekama, tāpēc, domājot par uzņēmēju interesēm, meklēti risinājumi, kā uzņēmumiem šo procesu atvieglot.

Komerclikuma grozījumi atvieglos prasību izpildi 80% SIA

Domājot par uzņēmēju interesēm, Uzņēmumu reģistrs sadarbībā ar Tieslietu ministriju, izstrādāja grozījumus Komerclikumā, kurus 31.martā atbalstīja arī Ministru kabinets. Šie grozījumi paredz būtiski samazināt administratīvo slogu viena dalībnieka SIA jeb aptuveni 80% no visiem subjektiem, uz kuriem attiecināmas izmaiņas par pamatkapitāla pārreģistrāciju eiro, vienlaikus atvieglojot arī Komerclikuma prasības saistībā ar dalībnieku reģistra pirmā nodalījuma iesniegšanu. Saskaņā ar statistikas datiem uz 2015.gada 31.martu pamatkapitāla pārreģistrāciju eiro vēl nav veikuši 74 529 jeb 86% no viena dalībnieka SIA, savukārt dalībnieku reģistra pirmo nodalījumu vēl nav iesniegušas attiecīgi 84 202 jeb 82% viena īpašnieka SIA, kas reģistrētas līdz 2013.gada 1.jūlijam.

Informatīvā kampaņa „Uzņēmēj, sakārto papīrus!” kā atbalsts pārējiem uzņēmējiem

Lai gan grozījumi Komerclikumā atvieglos prasību izpildi aptuveni 80% uzņēmumu, ir jādomā par atbalstu tiem, kuriem šie grozījumi nav saistoši – norāda Uzņēmumu reģistra pārstāvji. Tieši tāpēc tiek uzsākta informatīvā kampaņa „Uzņēmēj, sakārto papīrus!”, kuras mērķis ir ne tikai informēt uzņēmējus par aktuālajām prasībām, bet arī veidot izpratni par to nepieciešamību un sniegt atbalstu dokumentācijas sagatavošanā. Kampaņas ietvaros plānotas dažādas aktivitātēs gan virtuālajā vidē, gan klātienē – kampaņas informatīvajā vietnē www.sakartopapirus.lv tiks apkopota visa informācija vienuviet, tiks sagatavots plašs informatīvo materiālu klāsts atbalsta sniegšanai – videopamācības, bukleti u.c., nodrošinātas konsultāciju dienas un semināri deviņās Uzņēmumu reģistra reģionālajās nodaļās – Rīgā, Bauskā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Saldū, Valmierā un Ventspilī u.c.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Johans
8. Aprīlis 2015 / 14:55
1
ATBILDĒT
"Prasības izpildījuši ap 30% uzņēmumu". Manuprāt, pārējie vienkārši ir tukši un fiktīvi komersanti! :) Latvijas valsts tos veicina, jo katrs ieraksts statistikā ir iemesls palepoties, jo ar neko saturisku nav jau daudz par ko lepoties.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties