26. Marts 2015 14:41
Jaunumi
Svinīgā sēdē tiks atzīmēta apgabaltiesu 20.dibināšanas gadadiena

Rīt, 27.martā, notiks apgabaltiesu 20.dibināšanas gadadienas svinīgā sēde, kurā aicināti piedalīties visi apgabaltiesu tiesneši, kā arī apgabaltiesu bijušie priekšsēdētāji. Svinīgajā sēdē plānota Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces, tieslietu ministra Dzintara Rasnača, Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča, ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera un Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Gaida Bērziņa uzrunas, kā arī plānoti vairāki priekšlasījumi. Sēdes noslēgumā tiks pasniegti apbalvojumi tiesnešiem par ieguldījumu tieslietu sistēmā.

Tieslietu ministrs Dz.Rasnačs svinīgās sēdes laikā īpaši pateiksies pirmajiem atjaunoto apgabaltiesu priekšsēdētājiem, kuri daudzu gadu garumā stiprināja apgabaltiesu lomu - Jānim Muižniekam - pirmajam Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājam,  Astrīdai Hertai Bērziņai – pirmajai  Kurzemes apgabaltiesas priekšsēdētājai, Pēterim Dzalbem - pirmajam Zemgales apgabaltiesas priekšsēdētājam, Kārlim Valdemieram  - pirmajam Latgales apgabaltiesas priekšsēdētājam un Vidzemes apgabaltiesas priekšsēdētājai Edītei Knēgerei. Atzīmējot šo cilvēku ieguldīto darbu, veidojot apgabaltiesas tādas, kādas šodien tās pazīstam, tieslietu ministrs dāvinās vienu no tiesu simboliem - tiesas āmuru ar īpašu gravējumu – kas apliecina šo personu ieguldījumu tiesu sistēmas reformā.

Tiesu darbības atjaunošana pēc neatkarības atgūšanas bija būtisks solis tiesu iekārtas vēsturē. Par pašu apgabaltiesu darbības atjaunošanas brīdi var uzskatīt dienu, kad tika apstiprināti to priekšsēdētāji.

Svinīgajā sēdē ar priekšlasījumiem uzstāsies Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures un zinātņu katedras profesors, zvērināts advokāts Jānis Lazdiņš, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, Satversmes tiesas tiesnese Sanita Osipova un Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa. Priekšlasījumi būs veltīti gan jautājumam par tiesnešu atbildību, gan personas tiesībām uz taisnīgu tiesu, tiesnešu tiesībām un to robežām, kā arī par apgabaltiesu misiju tiesu struktūrā.

Tāpat pasākumā tiks pasniegti Tieslietu ministrijas apbalvojumi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties