3. Marts 2015 13:42
Jaunumi
Noteiks vienotu kārtību elektronisko pakalpojumu saņemšanai

Fizisko personu identifikācijas prasības elektronisko pakalpojumu saņemšanai tiks noteiktas vienotā tiesiskā regulējumā. To paredz otrdien, 3.martā, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā pirmajā lasījumā atbalstītais Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likums.

Likumprojekts nosaka personas identifikācijas procesu elektroniskajā vide, kurš būtu pielīdzināms personas identitātes pārbaudei klātienē attiecībā uz konkrēto pakalpojumu, teikts likumprojekta anotācijā.

Jaunais likuma projekts nepieciešams, lai ikviena persona vienkāršā veidā varētu saņemt e-pakalpojumus gan no valsts pārvaldes, gan privātā sektora, informē komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš. „Līdz ar to samazināsies birokrātiskais slogs gan valsts pārvaldei, gan uzņēmējiem, kā arī uzlabosies elektronisko pakalpojumu pieejamība valstī kopumā.”

Patlaban e-pakalpojumu saņemšanas procedūra ir sarežģīta un rada nesamērīgu slogu elektronisko pakalpojumu sniedzējam un nereti būtisku administratīvo slogu arī potenciālajam pakalpojumu saņēmējam, norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. Tāpat, lai nodrošinātu lietotājiem piekļuvi elektroniskajiem pakalpojumiem, pašlaik tiek izmantotas dažādas lietotāju identifikācijas metodes.

Likumprojekts nosaka arī vienotas drošības prasības personas identitātes apliecināšanai, kuras izpildot elektroniskajā vidē tiktu nodrošināts analogs personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanai klātienē.

Tāpat jaunais regulējums paredz noteikt gan e-pakalpojuma sniedzēja, gan saņēmēju pienākumus un atbildību, kā arī noteikta kārtība elektroniskās identifikācijas pakalpojuma sniedzēja reģistrācijai.

Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumprojekts trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties