6. Februāris 2015 15:52
Jaunumi
Nacionālās attīstības padomē diskutē, kā sasniegt ekonomikas izrāvienu

Šo ceturtdien, 5.februārī, tika sasaukta Nacionālās attīstības padome, kuras mērķis ir nodrošināt vienotu valsts ilgtermiņa attīstības plānošanu un novērtēšanu, rosināt strukturālās reformas valsts pārvaldē un veicināt attīstības plānošanas sasaisti ar finanšu plānošanu.

Pirmajā padomes sēdē tās dalībnieki vienojās par turpmāko padomes darba organizāciju un padomē skatāmajiem jautājumiem. Vienlaikus padomes pārstāvji uzsvēra padomes ieguldījumu valsts attīstības virzībā pretim Latvijas Nacionālajā attīstības plānā no 2014.–2020.gadam (NAP2020) noteiktajiem mērķiem un nolēma, ka padome jāsasauc vismaz reizi ceturksnī.

Sēdes laikā PKC iepazīstināja padomes dalībniekus ar NAP2020 īstenošanu un ar to saistītajām aktualitātēm, sniedzot padziļinātu analīzi par vienu no trim NAP2020 stratēģiskajiem rādītājiem – dabiskais pieaugums jeb „Tautas ataudze”. Sanāksmes laikā padome vienojās, ka PKC sniegs kvalitatīvo analīzi par vienu no valsts attīstības vidēja termiņa prioritātēm – Tautsaimniecības izaugsme, izvērtējot tajā iekļauto sasniedzamo rādītāju virzību pretim NAP2020 noteiktajiem valsts attīstības mērķiem līdz 2020.gadam.

Sanāksmes laikā Finanšu ministrija iepazīstināja padomes pārstāvjus ar 2016.– 2018.gada budžeta veidošanas plānu, informējot klātesošos arī par Eiropas strukturālo un investīciju fondu plānošanu jaunajā plānošanas periodā 2014.–2020. gadam, salīdzinot to ar iepriekšējā perioda investīciju no Eiropas Savienības fondiem izlietojumu.

Padomes dalībnieki vienojās par nākamās sēdes darba kārtību, iekļaujot izskatīšanai tādus jautājumus kā: Tautsaimniecības izaugsmes rādītāju prognozes un to virzība pretim valsts attīstības mērķiem, Eiropas strukturālo un investīciju fondu līdzekļu efektīvs izlietojums Latvijas ekonomikā, kā arī NAP2020 noteiktā virsmērķa „ekonomikas izrāviens” sasniegšana ar produktivitātes veicināšanas instrumentiem.

Savukārt Valsts prezidenta pārstāvis informēja padomes dalībniekus par Valsts prezidenta ierosinājumu izskatīt kādā no nākamajām padomes sēdēm Valsts prezidenta vadītās ekspertu darba grupas pārvaldības modeļa pilnveidei priekšlikumus. Darba grupa ir izstrādājusi trīs priekšlikumus – Valsts prezidenta iniciatīvas, kas paredz izmaiņas izpildvarā, politisko partiju un pašvaldību darba organizācijā un satur strukturālās reformas.

Padomes dienaskārtībā ietilpst dažādi ar valsts ilgtermiņa attīstību un politikas plānošanu saistīti jautājumi, t.sk. valdības deklarācijas un valdības rīcības plāna īstenošanas uzraudzība, valdības budžeta prioritāšu vērtēšana, nozīmīgāko reformu īstenošanas uzraudzība un novērtēšana, kā arī Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2014.–2020.gadam (NAP2020) un Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam īstenošanas uzraudzība un novērtēšana.

Nacionālā attīstības padome (padome) ir Ministru prezidenta izveidota koleģiāla lēmējinstitūcija, kuras sastāvā ir izglītības un zinātnes ministrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, ekonomikas ministrs, finanšu ministrs, Valsts prezidenta pārstāvis, Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis un Saeimas Ilgstpējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties