23. Janvāris 2015 15:14
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 26. līdz 30.janvārim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 26. līdz 30.janvārim.

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs vienu blakus sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu. Rakstveida procesā izskatīs 16 kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem, trīs kasācijas protestus par spēkā stājušiem pirmās instances tiesas nolēmumiem, 11 blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem un vienu pieteikumu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

AT Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs 12 blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem.

AT Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs četras lietas ar apsūdzēto vai aizstāvju iesniegtām kasācijas sūdzībām un vienu lietu ar prokurora kasācijas protestu par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Vienā lietā saņemta gan kasācijas sūdzība, gan prokurora kasācijas protests.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) 28.janvārī Civillietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā paredzējis izskatīt Valsts akciju sabiedrības „Starptautiskā lidosta „Rīga”” (lidosta „Rīga”) un akciju sabiedrības „Air Baltic Corporation” blakus sūdzības par Rīgas apgabaltiesas lēmumu lietā par ārvalstu nolēmuma atzīšanu un izpildi Latvijā.

2008.gada 31.decembrī Lietuvas Apelācijas tiesa atstāja spēkā Viļņas apgabaltiesas lēmumu noteikt lidostas „Rīga” un AS „Air Baltic Corporation” īpašumu nepilnu 200 miljonu litu (40 765 320 latu) vērtībā arestu, ko bija pieprasījusi “flyLAL “, vainojot AS „Air Baltic Corporation” negodīgā konkurencē.

Latvijas Republikas Augstākā tiesa bija vērsusies Eiropas Savienības Tiesā ar prejudiciāliem jautājumiem par to, kā interpretējama ES regula par citas dalībvalsts tiesu nolēmumu atzīšanu. Eiropas Savienības Tiesa Augstākajai tiesai ir sniegusi atbildes par regulas interpretāciju un Augstākā tiesa ir atjaunojusi tiesvedību lietā. (Lieta SKC-5/2015)

2) 28.janvārī Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs prasītājas kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru par labu prasītājai no SIA „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”piedzīta 5000 latu morālā kaitējuma kompensācija par savulaik slimnīcā „Linezers”(nosaukums līdz 03.09.2007 - BO VAS slimnīca ,,Linezers”) veiktu operāciju, kuras laikā prasītājai vēdera dobumā atstāts ķirurģisks instruments.

Prasītājai operācija slimnīcā „Linezers” veikta 2004.gadā un pēc tās viņa ilgstoši sajuta sāpes operācijas veikšanas apvidū. Viņa konsultējās ar vairākiem speciālistiem, tomēr neviens no tiem neveica atbilstošus izmeklējumus, lai noteiktu īsto sāpju iemeslu. 2008.gada augustā Ogres rajona slimnīcā prasītājai veikti rentgena izmeklējumi un vēdera dobumā atrasts liels svešķermenis. Prasītājas ieskatā ārstējošo speciālistu rīcība, pēc operācijas atstājot vēdera dobumā ķirurģisku instrumentu, radīja viņaipsiholoģiskus pārdzīvojumus un bailes par savu veselību un pat dzīvību. Prasītāja atradās nepārtrauktā diskomfortā, turklāt, ilgstošās sāpesčetru gadu garumā, radīja neziņu par savu veselības stāvokli.

Ar Veselības inspekcijas lēmumu atzīta slimnīcas „Linezers” ārstu atbildība, bet, tā kā lietā bija iestājies noilgums, kā vienīgo savu interešu aizstāvības veidu inspekcija norādījusikaitējuma atlīdzības pieprasīšanu civiltiesiskā ceļā.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piedzina no SIA „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” par labu prasītājaimorālā kaitējuma atlīdzinājumu 23 000 latu. (Lieta SKC-9/2015)

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties