26. Augusts 2014 09:21
Jaunumi
Suicīda preventīvās sistēmas pilnveide ieslodzījuma vietās

Lai mazinātu pašnāvību un pašsakropļošanās skaitu Latvijas ieslodzījuma vietās, Ieslodzījuma vietu pārvalde īsteno projektu „Suicīda preventīvās sistēmas pilnveide ieslodzījuma vietās”.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Eiropas Komisijas noslēgtā „Par Eiropas Komisijas krimināltiesību programmas „Criminal Justice” projekta „Suicide preventive system development in imprisonment places” (Suicīda preventīvās sistēmas pilnveide ieslodzījuma vietās)”Nr.JUST/2013/JPEN/AG/4554 mērķis ir izveidot savlaicīgu ieslodzīto personu pašnāvību un pašsakropļošanās risku diagnostiku, preventīvā darba un krīzes intervences sistēmu.

Īstenojot vienu no aktivitātēm – iepazīties ar projekta sadarbības partneru pieredzi, Ieslodzījuma vietu pārvaldes darba grupa apmeklēja Čehijas Republikas ieslodzījuma vietu sistēmas darbinieku akadēmiju, „Jiričes” cietuma un Prāgas „ Pankrac” izmeklēšanas cietumu, iepazinās ar Čehijas Republikas Ieslodzījumu vietu pārvaldes un speciālās „Psiholoģiskās palīdzības vienības darbinieku” darbu. Savukārt izzinot Rumānijas pieredzi, darba grupa iepazinās ar Rumānijas ieslodzījuma vietu sistēmu, suicīda preventīvās sistēmas darbību un apmeklēja „Rahovas” cietumu. Arī pieredzes apmaiņas vizītē Slovēnijā, Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārstāvji uzzināja par Slovēnijas ieslodzījuma vietu sistēmu, suicīda preventīvās sistēmas darbību, kā arī apmeklēja „Dob” cietumu.

Ieslodzīto garīgā un psiholoģiskā veselība Latvijas cietumos ir sarežģīta problēma pašnāvības mēģinājumu un pašsakropļošanās ziņā. Pašnāvības notiek gadījumos, kad ieslodzītie neredz citu iespēju, kā atrisināt savas problēmas, nespēj tikt galā ar savām emocijām. Savukārt ieslodzījuma vietu darbiniekiem trūkst zināšanu kvalitatīva preventīvā darba veikšanai suicīda draudu un pašsakropļošanās gadījumos, trūkst mobila rīcības plāna pabeigta suicīda gadījumā. Ieslodzījuma vietu psihologiem trūkst zināšanu krīzes intervences veikšanā, ir nepieciešama jauna un efektīva diagnostikas metodika, kas palīdzētu laikus diagnosticēt ieslodzītos, kuriem ir nosliece uz pašnāvību un pašsakropļošanos. 2012.gadā bijuši 176 pašsakropļošanās gadījumi, 7 pašnāvības, 2013.gadā 197 pašsakropļošanās un 3 pašnāvību gadījumi.

Projekta īstenošanas galvenās aktivitātes ir pieredzes apmaiņas vizīšu īstenošana uz partnervalstīm, suicīda preventīvās sistēmas pilnveide, apmācību programmu izstrāde ieslodzītajiem un darbiniekiem, darbinieku apmācība, pilnveidotās suicīda preventīvās sistēmas aprobācija ieslodzījuma vietās, projekta koordinēšana un vadība. Projekta īstenošanas laikā tiks izstrādāti 3 apmācību programmu moduļi (pamatprogramma, universālā programma, Sociālo prasmju palielināšanas un stresa mazināšanas programma). Pamatprogrammā tiks apmācīti 32 jaunie darbinieki, universālajā programmā 124 darbinieki, bet 24 ieslodzījuma vietu darbinieki programmās „Sociālo prasmju palielināšana un stresa mazināšana”, „Pašpalīdzības grupas”, „Debriefing” metožu pielietošana un „Suicīda krīzes intervence”.

Projekts tiek īstenots no šā gada aprīļa līdz 2016.gada aprīlim, pateicoties Eiropas Komisijas finansējumam(EK finansējums 80% un valsts budžeta līdzfinansējums 20%). Kopējās projekta izmaksas – EUR 104978,02.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties