29. Jūlijs 2014 14:54
Jaunumi
1.oktobrī tiks izveidots Būvniecības valsts kontroles birojs

Šodien Ministru kabinets akceptēja Ekonomikas ministrijas izstrādāto un virzīto lēmuma projektu par Būvniecības valsts kontroles biroja (turpmāk – Birojs) izveidi. Birojs savu darbu uzsāks šā gada 1.oktobrī, lai to nodrošinātu, Ekonomikas ministrija ir atradusi iespēju pārdalīt finansējumu esošā budžeta ietvaros un novirzīt biroja darba uzsākšanai 999 483 eiro.

“Biroja izveide ir viens no valdības deklarācijas izpildītajiem solījumiem. Tas ir solis lai uzlabotu valsts kontroli un uzraudzību pār  būvniecības procesu,” norāda ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

“Birojs īstenos profesionālu uzraudzību pār sabiedriski nozīmīgo ēku būvniecības procesu un to nodošanu ekspluatācijā, pārliecinoties ne vien par dokumentu pareizību, bet arī darbu izpildes kvalitāti un ēkas drošību ekspluatācijā,” saka ministrs.

Pašreiz būvniecības uzraudzība, būvinspektoru izvēle un to uzdevumu definēšana, kā arī būvinspektoru uzraudzība un kontrole ir pašvaldību pārziņā. Jau iepriekš Valsts kontrole ir norādījusi, ka situācija, kad pašvaldību būvinspektori ir vienīgās amatpersonas, kas uzrauga būvniecību pašvaldībās, arī gadījumos, kad pati pašvaldība veic būvniecību, var radīt risku  būvniecības uzraudzības kvalitātei. Tāpat arī būves pieņemšana ekspluatācijā var notikt nepilnvērtīgi izvērtējot tās gatavību un atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Biroja izveide nodrošinās plānveidīgu būvju būvniecības un ekspluatācijas kontroli, kā arī neatkarīgu vērtējumu, vienlaikus ļaujot pašvaldībai efektīvāk nodrošināt tās realizēto uzraudzību par būvniecības procesu citos būvniecības objektos tās teritorijā.

Birojs veiks arī ekspluatācijā nodotu būvju apsekojumus. Šobrīd šādu ēku drošuma jautājums ir tikai pašu īpašnieku ziņā, tomēr pastāv riski, ka būves var ekspluatācijas laikā kļūt nedrošas.

Biroja uzdevums ir:

1) nodrošināt būvdarbu valsts kontroli, veicot šādu būvju būvdarbu kontroli un pieņemšanu ekspluatācijā:

  • tādu jaunu publisku ēku būvniecību un pārbūvi, kurās paredzēts vienlaikus uzturēties vairāk nekā 100 cilvēkiem,
  • būves, kuru paredzētajai būvniecībai atbilstoši likuma “Par ietekmes uz vidi novērtēšanu” 4.panta pirmās daļas 1.punktam piemērota ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra,
  • jaunas būves vai esošu būvju pārbūves, kuru ieceres iesniedzējs ir pašvaldība, ja publisku būvdarbu līguma līgumcena ir 1,5 miljoni eiro vai lielāka;

2) nodrošināt publisku ēku ekspluatācijas uzraudzību;

3) nodrošināt būvniecības informācijas sistēmā iekļautās informācijas pieejamību;

4) organizēt būvprojektu un būvju ekspertīzi,  gadījumos, kad būvniecības pasūtītājs ir publisko tiesību juridiskā persona vai tās institūcija, kā arī gadījumos, kad starp būvniecības procesa dalībniekiem ir strīds un nepieciešams neatkarīgas būvprojekta vai būves ekspertīzes atzinums;

5) informēt kompetences pārbaudes iestādes par būvspeciālistu profesionālās darbības pārkāpumiem;

6) nodrošināt metodisku palīdzību savas kompetences jautājumos;

7) organizēt būvniecības procesā iesaistīto uzraudzības un kontroles iestāžu un nevalstisko organizāciju sadarbību, lai veicinātu būvspeciālistu profesionālās kompetences paaugstināšanu;

8) izskatīt iesniegumus un sūdzības par būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem būvniecības procesā vai arī gadījumos, kad būve ir radījusi vai var radīt bīstamību vai būtisku kaitējumu personu dzīvībai, veselībai, īpašumam vai videi.

Detalizētāks ar Ekonomikas ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu „Par Būvniecības valsts kontroles biroja izveidei un uzdevumu izpildei nepieciešamajiem pasākumiem un finansējumu” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē: http://mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40328753&mode=mk&date=2014-07-29.

Ministru kabineta sēdes laikā tika papildus uzdots Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju izvērtēt iespēju ieviest nodevu būvdarbiem, lai tādā veidā risinātu biroja finansēšanu 2015. un turpmākajos gados.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties