22. Jūlijs 2014 09:31
Jaunumi
TM un Saeimas Juridiskais birojs: likumprojekts referendumu rosināšanas ierobežojumu atcelšanai nav pilnībā izstrādāts

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegtais likumprojekts referendumu rosināšanas ierobežojumu atcelšanai nav pilnībā izstrādāts, atzinusi Tieslietu ministrija (TM) un Saeimas Juridiskais birojs.

CVK iesniegts biedrības "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā" (APPL) sagatavotais likumprojekts referenduma rosināšanai, lai atceltu likumā par tautas nobalsošanu ieviestos referendumu rosināšanas ierobežojumus.

Juridiskais birojs norāda, ka viens no "pilnībā izstrādāta likumprojekta" vērtēšanas kritērijiem ir tā izstrādes atbilstība formas, tostarp juridiskās tehnikas, prasībām. Likumprojekts nav izstrādāts kā likuma grozījumu projekts un tādēļ neatbilst likumprojekta izstrādes prasībām. Birojs norāda, ka likumu par cita likuma atzīšanu par spēkā neesošu var pieņemt tikai tad, ja par spēku zaudējušu tiek atzīts likuma pamatteksts ar visiem tā grozījumiem.

Tāpat Juridiskais birojs norādījis uz vairākiem citiem iesniegtā likumprojekta trūkumiem.

TM savā atzinumā norāda, ka, pieņemot iesniegto likumprojektu, iztrūktu tiesiskā regulējuma, kādā izpildīt Satversmes 14.pantā noteiktās tautas tiesības atsaukt Saeimu. Tāpat "likuma robs" izveidosies, ja tiks atcelti likumā noteiktie aģitācijas noteikumi pirms tautas nobalsošanas.

Satversmes 78.pants nosaka, ka tautas nobalsošanu var rīkot par pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu vai likuma projektu.

Kā ziņots, atzinumu par to, vai iesniegtais likumprojekts referendumu rosināšanas ierobežojumu atcelšanai pēc formas un satura ir pilnīgi izstrādāts, CVK bija lūgusi TM un Saeimas Juridiskajam birojam.

Par to, kad notiks CVK sēde par šo jautājumu, tiks lemts, kad CVK locekļi un likumprojekta iesniedzēji būs iepazinušies ar iesūtītajiem atzinumiem.

19.jūnijā CVK tika iesniegts piedāvājums atcelt 2012.gada 8.novembra grozījumus likumā par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvām un reģistrēt šo likumprojektu parakstu vākšanai.

Atbilstoši spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam CVK lēmums par likumprojekta reģistrēšanu parakstu vākšanai jāpieņem 45 dienu laikā - līdz 2014.gada 3.augustam, liecina komisijas mājaslapā publicētā informācija.

Kā ziņots, biedrība APPL vēlas savākt 30 000 parakstu, ierosinot tautas nobalsošanu grozījumu likumā par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu grozījumu atcelšanai.

Prasība pamatota ar domu, ka likums, kas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī, noteiks nepārvaramu ierobežojumu tautas tiesībām - prasību jauna likumprojekta iniciatoriem pašiem savākt aptuveni 150 000 parakstu līdzšinējo 30 000 parakstu vietā.

"Ir pagājuši divi gadi, kopš Saeima ar veiktajiem grozījumiem izlēma ierobežot tautas tiesības rosināt likumprojektus. Aizvadītajā laikā ir atklājies deputātu slēptais mērķis - bez tautas nobalsošanas ieviest eiro un apslāpēt iebildes negodīgiem likumiem. Praktiski ir apturēts Satversmes 2.pants, kas nosaka, ka "Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai". Šogad vēl var paspēt atgriezties pie 1922.gada Satversmes Sapulces noteiktās kārtības tautas nobalsošanas ierosināšanai. Nākamajā gadā tas vairs nebūs iespējams," stāsta APPL pārstāvis Elmārs Atte.

APPL nāk klajā ar iniciatīvu savākt 30 000 parakstu, ierosinot tautas nobalsošanu par minēto likuma grozījumu atcelšanu, jo likumā ir noteikts nepārvarams ierobežojums tautas tiesībām - prasība likuma projekta iniciatoriem pašiem savākt aptuveni 150 000 parakstu.

APPL biedrības apkopotā informācija liecina, ka Latvijas iedzīvotāju interešu kopas nemēdz būt lielākas par 30 000 cilvēku, tātad 150 000 parakstu savākšana jauna likumprojekta ierosināšanai bez lieliem naudas ieguldījumiem reklāmā nebūs iespējama. Tāpēc likuma grozīšanu par labu tam, ka paši likumprojekta autori savāc 150 000 parakstu, nevis 30 000 vai 10 000, kā līdz šim, uzskatāma par tautas tiesību ierobežošanu.

APPL plāno veidot darba grupu, kas nodarbosies ar parakstu vākšanu. Tajā varētu apvienoties privātpersonas un organizācijas, kuras nav apmierinātas, ka Latvijā nebija tautas referenduma par eiro ieviešanu, kā arī iebilst pret citām likumdošanas nepilnībām un vēlas saglabāt tautas iespēju ierosināt likumprojektus.

Biedrība "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā" dibināta 2013.gada 18.decembrī. Tās pamatmērķis ir iepazīstināt Latvijas sabiedrību ar jauno 2011.gadā pasaulē izveidoto starptautisko organizāciju "Atvērtās pārvaldības partnerība", kurai pievienojušās jau 60 valstis, tai skaitā Latvija. "Atvērtās pārvaldības partnerība" saprotama kā datu apmaiņas sistēma dialogam starp sabiedrību un varu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties