7. Jūlijs 2014 14:50
Jaunumi
Latvijas penitenciārajai sistēmai 95 gadu jubileja
2
Latvijas penitenciārās sistēmas dzimšanas diena ir 1919.gada 8. jūlijs, kad tieslietu ministrs Edvīns Magnus pie Tieslietu ministrijas nodibināja Galveno cietumu valdi.
Evija Trifanova, Leta

Latvijas penitenciārās sistēmas dzimšanas diena ir 1919. gada 8. jūlijs, un, to atzīmējot, šā gada 8.jūlijā Ieslodzījuma vietu pārvalde rīkos konferenci „Latvijas penitenciārās sistēmas attīstība 95 gados un tās attīstības perspektīvas”.

Jubilejas rīts sāksies ar dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā, kur arhibīskaps Jānis Vanags vadīs dievkalpojumu un iesvētīs jauno pārvaldes karogu, visu konfesiju vadītāji aizlūgs par cietumu darbiniekiem un dos svētību turpmākam darbam.

Pēc dievkalpojuma un ziedu nolikšanas pie Brīvības pieminekļa konferences dalībnieki atskatīsies uz 95 gados paveikto, bet Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure analizēs ieslodzījuma vietu sistēmas attīstības perspektīvas. Pasākuma ietvaros tiks apbalvotas cietumu amatpersonas un godināti ilggadējie sistēmas darbinieki.

Latvijas penitenciārās sistēmas dzimšanas diena ir 1919.gada 8.jūlijs, kad tieslietu ministrs Edvīns Magnus pie Tieslietu ministrijas nodibināja Galveno cietumu valdi, par tās inspektoru ieceļot Ervīnu Kubi. Tolaik Galvenā cietumu valde darbojās Rīgas pilī. Tika uzsākta cietumu valdes un cietumu organizēšana.

1920.gada vasarā Galvenās cietumu valdes rīcībā bija 19 cietumi ar 1861 ieslodzīto. Turpmākajos gados cietumu skaits samazinājās, toties pieauga ieslodzīto skaits.

Jāpiebilst, ka 95 gados vairākkārt ir mainījies iestādes nosaukums. 1930.gadā Galveno cietumu valdi pārdēvēja par Cietumu departamentu,1938.gadā - par Kriminālpolitisko departamentu, 1974.gadā - Labošanas lietu pārvaldi, bet pašreizējais nosaukums ir kopš 2002.gada.

Viena no nozīmīgākajām personībām Latvijas cietumu sistēmas attīstībā no 1919.gada līdz 1940.gadam ir Pauls Rūdolfs Rubis. Pēc izglītības mākslinieks dizainers kļuva par ieslodzīto nodarbinātības reformatoru, progresīvās sodu izpildes sistēmas ieviesēju. Pēc viņa skicēm ieslodzītie Rīgas Centrālcietuma darbnīcās izgatavoja mēbeles Ministru prezidenta darba istabai, Ministru kabineta un Augstākās tiesas zālēm.

Pēckara gados strauji palielinājās ieslodzīto skaits. Tādējādi 1947.gadā jau darbojās 12 ieslodzījuma vietas ar 7160 ieslodzītajiem.

Savukārt pēdējo desmit gadu laikā Ieslodzījuma vietu pārvalde ir īstenojusi vairākus sistēmas attīstībai nozīmīgus projektus, kuru finansēšanā piesaistīti gan Eiropas Savienības struktūrfondu, gan ārvalstu fondu līdzekļi.

Saturiski pilnveidots izglītības programmu klāsts, pilnveidota ieslodzītajiem piedāvātās profesionālās izglītības infrastruktūra, Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem atklāta jauna apcietinājuma izpildes daļas ēka, renovēts administrācijas un notiesāto dzīvojamais korpuss atbilstoši Eiropas Savienības valstu standartiem. Viena no resocializācijas darba svarīgākajām sastāvdaļām ir resocializācijas programmu īstenošana un to saturu pilnveidošana.

Šodien Latvijas Tieslietu ministrijas ieslodzījuma vietu sastāvā ir 12 ieslodzījuma vietas, Latvijas Cietumu slimnīca un Mācību centrs. Penitenciārā sistēma nodrošina drošības līdzekļa - apcietinājuma izpildi 1393 apcietinātajam un kriminālsoda – brīvības atņemšanas izpildi 3609 notiesātajiem, kopumā izvietojot 5002 ieslodzītos. Ikdienas dienesta un darba pienākumus pilda 2193 amatpersonas un 338 darbinieki.

Jāpiebilst, ka penitenciārās sistēmas 95 gadu jubilejas dievkalpojums Rīgas Doma baznīcā notiks 8.jūlijā plkst.10.00, bet konference - Rīgas Latviešu biedrības namā plkst.14.00.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Juris
8. Jūlijs 2014 / 20:28
0
ATBILDĒT
Bildes arī kaut kur būs aplūkojamas?
JV redakcija > Juris
9. Jūlijs 2014 / 10:02
0
ATBILDĒT
IeVP paši čakli bildēja pasākumu. Ja viņi padalīsies ar šiem foto, tad, protams, šeit varēs arī bildes aplūkot. :-)
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties