7. Jūlijs 2014 14:15
Jaunumi
Tiesu izpildītāji augstu novērtē šogad paveikto tiesiskā regulējuma pilnveidošanā

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju (LZTI) padome norāda, ka 2014.gada pirmajā pusē īstenoti nozīmīgi pasākumi, kas vērsti uz zvērinātu tiesu izpildītāju darba sakārtošanu un sabiedrības uzticības stiprināšanu. Tieslietu ministre Baiba Broka rosinājusi vairākas būtiskas izmaiņas, lai tiesu izpildītāji spētu kvalitatīvi un operatīvi veikt likumā noteiktās funkcijas, tostarp izmantojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas.

2014.gadā pieņemti un spēkā stājušies vairāki grozījumi Civilprocesa likumā. Tie paredz lielāku aizsardzību gan parādniekiem, gan viņu tuviniekiem. Piemēram, tiek nodrošināts lielāks finansiālais atbalsts parādnieku nepilngadīgajiem bērniem un pašiem parādniekiem, palielinot saglabājamo līdzekļu apjomu; noteikts, ka piedziņas vēršana uz fiziskās personas nekustamo īpašumu pieļaujama vien tad, ja kreditora prasību apmierināšana nav iespējama ar citiem līdzekļiem.

LZTI sadarbībā ar Tieslietu ministriju tiek strādāts pie tā, lai izsoles aktu apstiprināšanu deleģētu rajonu (pilsētu) tiesām, kā arī pilnveidotu Ministru kabineta noteikumus, kas reglamentē dokumentu piegādes kārtību; nosacījumus, ar kādiem tiesu izpildītāju atbrīvo no kvalifikācijas eksāmena kārtošanas, lietvedības noteikumus u.c.

Uzsākta arī īres jautājumu sakārtošana, kas noteiks – jaunajam īpašniekam, kas nekustamo īpašumu iegādāsies izsolē, iepriekšējo īrnieku īres līgums būs saistošs tikai tad, ja tas būs reģistrēts zemesgrāmatā.

Strādājot pie zvērinātu tiesu izpildītāju darba uzlabošanas (modernizācijas), spēkā stājusies likuma norma, kas paredz – spriedumu un citu nolēmumu izpildes nodrošināšanai nepieciešamo informāciju valsts iestādes zvērinātiem tiesu izpildītājiem sniedz bez maksas.

Savukārt intensīvs likumprojektu izstrādes darbs tiek veikts, lai īstenotu tieslietu ministres B.Brokas piedāvāto iniciatīvu par e-izsoļu ieviešanu un „izsoļu reiderisma” izskaušanu. Paredzēts, ka šai sistēmai vēlāk varētu pievienot arī maksātnespējas administratoru organizētās izsoles.

Ministre B.Broka atbalstījusi arī vairākus citus LZTI padomes ierosinājumus – ļaut tiesu izpildītājiem darboties arī kā mediatoriem un parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem. Savukārt sagatavotie grozījumi Tiesu izpildītāju likumā nodrošinās tiesības atsevišķos gadījumos, kad zvērināti tiesu izpildītāji atstādināti no amata pienākumu pildīšanas, uz šo laiku savienot tiesu izpildītāja amatu ar citu amatu.

LZTI padome atzinīgi vērtē arī sadarbību ar tieslietu ministri B.Broku un Saeimas Juridisko komisiju tiesu izpildītāju tiešās un disciplinārās uzraudzības pilnveidošanas jautājumos. Kopš 2012.gada 1.janvāra zvērinātu tiesu izpildītāju izpildu lietu un grāmatu ikgadējās pārbaudes veic LZTI padome.

Pamatojoties uz LZTI padomes pārbaudēs konstatētajiem būtiskajiem trūkumiem, vienu zvērinātu tiesu izpildītāju tieslietu ministre ir atcēlusi no amata, bet vēl pret diviem ierosinājusi disciplinārlietas. Gan tieslietu ministre, gan LZTI padome ir vienisprātis, ka koordinēts un neatlaidīgs darbs pie normatīvā regulējuma pilnveidošanas, no vienas puses, un profesijas pašattīrīšanās, no otras puses, ir pareizais ceļš uz zvērināta tiesu izpildītāja amata prestiža veidošanu un tās reputācijas celšanu sabiedrībā.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties