23. Jūnijs 2014 00:58
Jaunumi
Ārstu ieteikumi mierīgai Līgo svētku svinēšanai
Priecīgus Līgo svētkus!
Foto: Boriss Koļesņikovs

AS "Veselības centru apvienība" ārsti, tuvojoties Līgo svētkiem, aicina ievērot piesardzību ugunskuru vai grilu tuvumā, atcerēties par drošību uz ūdens, nepārēsties un reibumā nesēstieties pie transporta līdzekļa stūres.

Ik gadu ievērojamais negadījumu skaits, lustīgi svinot Līgo svētkus, mudina ārstus vēlreiz atgādināt par drošības pasākumiem, līgojot piemājas dārzā vai pie dabas. "Bieži vien cilvēki Līgo maltīti gatavo uz atklātas uguns vai grila, kuru aizdedzina ar speciālo degmaisījumu. Viena neveikla kustība ar šo šķidrumu var radīt apdegumus un traumas, tāpēc aicinām to uzglābāt atbilstoši instrukcijai un īpaši sargāt no bērniem. Aizdedzināšanas šķidruma iedzeršana var radīt ne tikai nopietnas problēmas gremošanas traktam, bet arī izraisīt plaušu karsoni un neatgriezeniskus elpceļu bojājumus," brīdina Larisa Sviridova, VCA ķirurģe, Brūču centra vadītāja.

Ārsti īpaši brīdina: ja ir konstatēts, ka iedzerts degmaisījums, nekādā gadījumā nedrīkst izraisīt vemšanu, jo šāda rīcība var vēl palielināt risku šķidruma iekļūšanai plaušās un novest pat pie letāla iznākuma.

Tāpat mediķi atgādina, ka gaļu nedrīkst grilēt mājas terasē, kuru sedz koka vai cita viegli uzliesmojoša materiāla jumts. Ir pieredzēti gadījumi, kad no grila karstuma aizdegas mājas terase un nopietnam riskam tiek pakļauti visi mājas iemītnieki.

Īpašu piesardzību mediķi aicina ievērot Līgo tradicionālo svētku izpriecu laikā, jo nereti līgotāji, neveiksmīgi lecot pāri ugunskuram, aizdedzina savu apģērbu vai iekrīt ugunskurā un gūst smagus apdegumus. Vienlaikus, "meklējot papardes ziedu" jāatceras par to, ka mežā vai krūmājā rodams ne vien "kaisles uzliesmojums", bet sastopamas arī ērces un čūskas. "Viens no riskantiem pasākumiem ir arī "peldēšana naktī". Neleciet ūdenī no augstuma ne "uz galvas", ne "uz kājām", neejiet peldēties naktī vieni , alkohola reibumā un nezināmās peldvietās, neatstājiet bez uzraudzības bērnus!" atgādina Larisa Sviridova, VCA ķirurģe, Brūču centra vadītāja.

Ārsti atgādina, ka Līgo svētkos nevajadzētu nedz pārmērīgi lietot alkoholu, nedz arī pārēsties.

"Nav ieteicams eksperimentēt ar nezināmu pārtiku vai pārēsties. Īpaši uzmanīgiem jābūt ar gaļu. Neuzglabājiet to saulē, jo bojāta marinēta gaļa var izraisīt nopietnu intoksikāciju organismam," norāda Alise Kindzule, VCA medicīnas centra "Jugla" uztura speciāliste.

Ja tomēr notikusi nelaime un gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis svētku laikā, ātro palīdzību var izsaukt zvanot 113. Savukārt, ja svētku brīvdienās nepieciešams mediķa padoms vai konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, padomu varēs saņemt pie VCA dežūrārsta veselības centros “Pļavnieki", "Jugla", "Elite", "Pulss" Rīgā un "Olvi" Daugavpilī 21.06 un 23.06 no plkst. 9:00 līdz 15:00) vai pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties