26. Novembris 2013 14:27
Jaunumi
Noslēdz darbu pie izmaiņām bijušo Valsts prezidentu sociālajās garantijās

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 26.novembrī, izskatīšanai Saeimā trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā „Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”, kas paredz mainīt sociālo garantiju apjomu personām, kuras bijušas Valsts prezidenta amatā.

Trešajam lasījumam sagatavotais likumprojekts nosaka, ka valstij bijušie prezidenti vairs nebūs jānodrošina ar valsts dzīvokli. Tas dos iespēju bijušajam prezidentam brīvi izvēlēties sev mājokli. Līdztekus tiks palielināta bijušā prezidenta ikmēneša pensija, to nosakot 85 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma līdzšinējo 50 procentu vietā.

Bijušajam prezidentam plānots saglabāt iespēju lietot valsts apmaksātu automašīnu, taču tai tiks noteikti cenas „griesti” - iegādes vai nomas vērtība nedrīkstēs pārsniegt tādas automašīnas divkāršu vērtību, uz kādu ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai. Šāds nosacījums attieksies arī uz bijušajiem prezidentiem, ja būs nepieciešams iegādāties jaunu automašīnu.

Vienlaikus izmaiņas likumā paredz, ka bijušajam prezidentam pensija netiek maksāta, ja viņš ieņem Saeimas deputāta, Ministru kabineta locekļa vai parlamentārā sekretāra amatu. Tāpat, ja attiecīgajā amatā tiek nodrošināts dienesta transports, bijušajam prezidentam būs jāizvēlas, kuru automašīnu viņš izmantos.

Juridiskajā komisijā atbalstīts arī priekšlikumus, kas noteic, ka pēc eksprezidenta nāves viņam lietošanā piešķirto valsts dzīvokli varēs izmantot arī viņa pārdzīvojušais laulātais vai bērni, bet ne ilgāk par vienu gadu.

Bijušais prezidents pilnībā vai daļēji no paredzētajām sociālajām garantijām varēs atteikties.

Ievērojot tiesiskās paļāvības principu, likumprojektā noteikts, ka sociālo garantiju izmaiņas, tostarp pensiju palielinājums, uz līdzšinējiem eksprezidentiem neattieksies. Paredzēts arī, ka pensijas palielinājums neattieksies uz pašreizējo Valsts prezidentu.

Likumprojektā arī noteikts, ka Valsts prezidenta kancelejai, ņemot vērā konkrētā pasākuma raksturu un Valsts prezidenta darba plānojumu, būs jānodrošina iespēja bijušajam prezidentam izmantot reprezentācijas telpas Valsts prezidenta rezidencē.

Attiecībā uz dāvanu pieņemšanu uz Valsts prezidentu turpmāk tiks attiecināti tādi paši ierobežojumi, kādus paredz likums „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”. Dāvanas ar vēsturisku, zinātnisku, māksliniecisku vai citādu kultūras vērtību varēs glabāt arī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā un Nacionālajā bibliotēkā.

Likuma grozījumi arī nosaka, ka darba līgumu ar Valsts prezidenta kancelejas vadītāju, viņa vietniekiem un Valsts prezidenta padomniekiem varēs uzteikt jebkurā laikā, nenorādot uzteikuma iemeslus. Lēmums par darba līguma noslēgšanu vai uzteikšanu būs politisks lēmums.

Jāpiebilst, ka izmaiņas līdzšinējā eksprezidentu sociālo garantiju nodrošinājumā rosināja Valsts prezidents A.Bērziņš, akcentējot, ka piedāvātais risinājums ļaus saprātīgi un vienkārši plānot valsts budžeta izdevumus un vairs nebūs jātērē līdzekļi un jāpieliek pūles attiecīgās sociālās garantijas administrēšanai, tostarp valsts dzīvokļa iegādei, uzturēšanai, remontam, komunālo pakalpojumu apmaksas organizēšanai.

Juridiskā komisija grozījumus Valsts prezidenta darbības nodrošināšanas likumā izskatīšanai trešajā galīgajā lasījumā virzīs Saeimas 5.decembra sēdē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties