24. Aprīlis 2014 09:46
Jaunumi
Kredītdevējiem turpmāk būs stingrāk jāvērtē klientu maksātspēja

Saeima ceturtdien, 24.aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas nosaka stingrākas prasības kredītdevējiem, izvērtējot klientu maksātspēju. Jaunās prasības stāsies spēkā šī gada septembrī.

Likuma grozījumi nosaka: turpmāk kredīta devējam būs pienākums pieprasīt, iegūt un izvērtēt informāciju par patērētāja ienākumiem un izdevumiem, kā arī personai piešķirt kredītu tikai pēc pārliecināšanās par patērētāja spēju nomaksāt kredītu.

Lai arī līdzšinējais regulējums paredzēja kredīta devējam pienākumu vērtēt personas maksātspēju, tomēr jaunā likuma redakcija nodrošinās, ka maksātspējas izvērtēšanai pirms kredīta izsniegšanas turpmāk tiks pievērsta rūpīgāka uzmanība. Likuma grozījumi nepieciešami, lai izvairītos no gadījumiem, kad ātro kredītu izsniedzēji un arī citi kreditētāji izsniedz kredītus, nepietiekami izvērtējot patērētāja maksātspēju un nepārliecinoties par personas spēju nomaksāt aizdevumu, iepriekš norādījuši likumprojekta autori Ekonomikas ministrijā.

Tāpat turpmāk noteikts: ja kredīta devējs neizvērtēs personas maksātspēju un piešķirs aizdevumu, viņš nevarēs pieprasīt, lai patērētājs maksātu vairāk par likumiskajiem procentiem, kas ir seši procenti gadā.

Grozījumi paredz arī obligātu pirmo iemaksu patērētāju kreditēšanas līgumiem, nosakot: ja ar kreditēšanas līgumu tiek finansēta jaunas preces iegāde par summu, kas pārsniedz 1400 eiro, kredīts izsniedzams ne vairāk kā 90 procentu apmērā no attiecīgās preces cenas.

Līdz ar likuma grozījumiem ieviestas Eiropas Savienības prasības, paaugstinot patērētāju tiesību aizsardzību un nosakot prasības dažādiem ar patērētājiem noslēgtajiem līgumiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties