18. Aprīlis 2014 08:05
Jaunumi
EK turpina vērsties pret Latviju par piemērotajiem ierobežojumiem citu ES valstu pilsoņiem

Eiropas Komisija (EK) 16.aprīlī nolēma turpināt pienākumu neizpildes procedūru pret vairākām Eiropas Savienības (ES) valstīm, tostarp Latviju, par piemērotajiem ierobežojumiem citu ES valstu pilsoņiem, kuri vēlas izmantot savas politiskās tiesības, aģentūra LETA uzzināja Eiropas Komisijā.

EK savā ziņojumā norāda, ka Latvijā politiskās partijas dibināšana ir atļauta tikai Latvijas pilsoņiem, bet Čehijā un Polijā papildus iepriekš minētajam ir ierobežotas tiesības iestāties partijā - arī šīs tiesības var izmantot tikai šo valstu pilsoņi.

Minētie ierobežojumi nozīmē, ka citu ES dalībvalstu pilsoņi, kas ir rezidenti kādā no trīs minētajām valstīm, nevar īstenot savas balsstiesības un kandidēt vietējās un Eiropas vēlēšanās tāpat kā minēto valstu pilsoņi. No tā izriet, ka ES pilsoņi, kandidējot vēlēšanās, var nonākt neizdevīgākā stāvoklī salīdzinājumā ar minēto valstu pilsoņiem, jo tie nevar iestāties partijā vai dibināt paši savu partiju.

EK norāda, ka tas ir pretrunā ar ES tiesību aktiem un principu par nediskriminēšanu pilsonības dēļ, saskaņā ar kuru ES pilsoņiem vajadzētu spēt īstenot savas tiesības ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi piemērojami konkrētās valsts pilsoņiem.

Tas bija viens no jautājumiem, kuru EK apņēmās risināt 2013.gada ziņojumā par pilsonību. Dažās valstīs - Vācijā, Maltā, Bulgārijā, Somijā un Grieķijā - ir rasts risinājums, bet Čehijas Republikā, Latvijā un Polijā problēma joprojām nav atrisināta.

EK visām trīs valstīm iesniegs argumentētu atzinumu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties