12. Decembris 2017 /NR. 51 (1005)
Skaidrojumi. Viedokļi
Ieroču direktīvas labums vai ļaunums nacionālajam regulējumam
4
Mg. iur.
Reinis Bērziņš
Latvijas Šaušanas federācijas un IPSC Latvija biedrs 

Raksts ir tapis kā atbilde A. Melkera rakstam "Jurista Vārdā" (29.08.2017.) "Jauni izaicinājumi Latvijas nacionālajam ieroču aprites tiesiskajam regulējumam" (turpmāk – A. Melkera raksts). Autors ir sporta šāvējs IPSC1 disciplīnā jeb, kā to arī mēdz dēvēt, praktiskajā šaušanā, tāpēc jau kopš pirmajām Eiropas Komisijas (turpmāk – Komisija) iniciatīvām attiecībā uz Padomes Direktīvu 91/477/EEK (turpmāk – Direktīva) 2015. gada rudenī rūpīgi ir sekojis šīs likumdošanas iniciatīvas peripetijām, ieskaitot atbildīgu institūciju sēžu tiešraižu vai to ierakstu translācijas.

Šī iemesla pēc ar lielu interesi izlasīju A. Melkera rakstu, jo zinu viņa devumu un ietekmi uz Latvijas ieroču atļauju sistēmas lēmējpersonu prātiem. Šobrīd katru vairāk vai mazāk ar ieročiem, medībām, sportu un kolekcionēšanu saistītu personu satrauc viņa vaļasprieka vai biznesa nākotne un ikviens viedoklis vai prognoze šajā jautājumā tiek uztverts īpaši saasināti.

Diemžēl pats raksts ir tikai sauss Komisijas oficiālās pozīcijas atreferējums, ieskicējot Eiropas Savienības (turpmāk – ES) regulējuma tapšanas vēsturi, izlaižot pretējās puses iebildumus un tās "aizkulišu" diskusijas, kuras galu galā radīja regulējumu, kas ir aprakstīts minētajā rakstā, lai gan tas būtiski atšķiras no sākotnējā Komisijas piedāvājuma.

Tas būtu saprotams, jo akadēmiskā rakstā tomēr ir svarīgi fakti, nevis baumas vai viedokļi, un šis atbildes raksts nebūtu tapis, ja kopsavilkumā A. Melkers nebūtu secinājis: "Direktīva uzlabo ieroču aprites prasības, kopumā padarot to drošāku sabiedrības interesēm."

Tas ir visai kategorisks un neargumentēts secinājums, jo galvenie Direktīvas pretinieku iebildumi tieši bija vērsti uz juridiskām nepilnībām Direktīvas formulējumos un vērtējumu par ietekmes trūkumu (lack of impact assesment) uz Direktīvā definētajiem mērķiem, kas ir sabiedrības drošība, un tās samērīgumu ar tās pašas sabiedrības interesēm.

Tāpēc izteikšu pretēju viedokli un turpmākajā rakstā gaitā to pamatošu: Direktīva ir juridisks brāķis ar negatīvu ietekmi uz sabiedrības drošību.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Viesturs
14. Decembris 2017 / 16:07
1
ATBILDĒT
Paldies autoram par rakstu.
Mani gan šī problēma tieši neskar, jo man kā sestdienu medniekam ir tikai 5-patronu gludstobrene. Taču bērnus grbu audzināt zinošākus un profesionālākus šaujamieroču lietošanā, t.s., drošības un patriotisku iemeslu dēļ.
Bet nu pēc analoģijas, vēsturiski visās pakļautajās teritorijās aizliedza zobenus, šķēpus un vairogus, aizliedza pat piemērotus zirgus turēt. Varam izdarīt secinājumus.
Seskis
12. Decembris 2017 / 10:03
2
ATBILDĒT
Pats būtiskākais ir publicētais pētījums, kura galvenais secinājums ir īss un kategorisks – legālie šaujamieroči statistiski ir iesaistīti niecīgā daļā noziedzīgo nodarījumu (citāts iz raksta).
Ja legālie šaujamieroči statistiski ir iesaistīti niecīgā daļā noziedzīgo nodarījumu, tad patiesībā šaujamieroču legalizācija ir sasniegusi savu mērķi, un likumdevējs pareizi ir izvēlējies vēl vairāk sašaurināt legālo šaujamieroču tirgu, lai panāktu, ka neviens legālais šaujamierocis nav iesaistīts noziedzīga nodarījuma izdarīšanā.
Raksts, protams, labi izstrādāts un pamatots, tomēr varētu diskutēt par dažām niansēm. Piemēram, Seskis uzskata, ka ieroču magazīnas nav nemaz tik nekaitīgas. Kad Seskim bērnībā uz kājas uzkrita 37 mm zenītlielgabala FLaK 43 astoņpatronu magazīna, Seskis spļaudīdamies gulšņāja un kliboja veselu mēnesi. Vienubrīd guļot uz sava salmu maišeļa, Seskis saoda gardo sviesta cepumu smaržu virtuvē. Seskis saņēmās un pēdējiem spēkiem kliboja uz virtuvi pēc cepuma, bet saņēma brāzienu no mammas - negrābsties, dēls, tie tavām bērēm cepti! Tādas nedaudz skumjas atmiņas par magazīnām, bet, turpinot ieroču magazīnu tēmu, Seskis uzaicina likumdevēju ieviest arī klavieru gradāciju, piemēram, „sevišķi bīstamas" klavieres, - instrumenti, no kuru stīgām sanāk vislabākās atsperes ieroču magazīnām, un „mazāk bīstamas" klavieres - instrumenti, kuru stīgās ir pārāk daudz vara, un atsperes sanāk sliktākas.
Homērs > Seskis
12. Decembris 2017 / 13:21
0
ATBILDĒT
"Seskis saņēmās un pēdējiem spēkiem kliboja uz virtuvi pēc cepuma, bet saņēma brāzienu no mammas - negrābsties, dēls, tie tavām bērēm cepti!"

Esmu gar zemi no smiekliem!:)
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 1
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties