17. Oktobris 2017 /NR. 43 (997)
Informācija
Valsts kontrole publisko revīzijas ziņojumu par pirmstiesas izmeklēšanu
4

Valsts kontrole (VK) turpina publiskot revīzijas ziņojumus saistībā ar juridiskajai nozarei piederīgo iestāžu darba izvērtējumu. VK 2017. gada 20. septembrī apstiprinātā revīzijas ziņojuma neklasificētā versija 10. oktobrī padarīta pieejama arī plašākai publikai ar virsrakstu "Vai pirmstiesas izmeklēšana VP ir efektīva?". Lietderības revīzija "Pirmstiesas izmeklēšanas efektivitāte Valsts policijā (VP)" tika veikta, pamatojoties uz VK Otrā revīzijas departamenta 2016. gada 3. februāra revīzijas uzdevumu Nr. 2.4.1-6/2016.

Revīzijas tvērums

VK revīzijas pētījuma objekts vispārīgā līmenī definēts tādējādi, lai izvērtētu, vai likums ir derīgs iecerētā mērķa sasniegšanai, pievēršoties arī izpētei par iespējamo problēmu likuma piemērošanā (lai metodiski pārliecinātos, vai problēma ir izmeklētāju kvalifikācijā un tās pilnveidē, kā arī par izmeklētājiem izvirzāmo prasību adekvātumu un pietiekamību juridiskajās zināšanās). Tāpat VK revīzijā nav ignorēts fakts, ka izmeklētāji savā darbā nav izolēti no to uzraugiem.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
No iekšpuses
19. Oktobris 2017 / 18:21
0
ATBILDĒT
Iepazīstoties ar VK atzinumu, jāatzīst, ka VP veltītā kritika ir pamatota. Pāris piemēri no atzinuma:
Pirmkārt, un tas nav nekāds jaunums, konstatēts, ka izmeklētājiem ir nepietiekama izglītība. Tikai ~50% izmeklētāju ir juridiskā izglītība, turklāt daļai no tiem izglītība iegūta Valsts policijas koledžā, kuras izglītības kvalitāte atzinumā tiek pamatoti apšaubīta.
Otrkārt, neatbilstoša kadru politika VP, kā rezultātā Rīgā strādājošajiem izmeklētājiem ir nesamērīga slodze salīdzinot ar reģioniem (piemēram, Rīgas Kurzemes iecirknī vienam izmeklētājam vidēji lietvedībā ir 573 kriminālprocesi + 112 jauni katru gadu, bet Preiļu iecirknī - 45 kriminālprocesi +18 jauni katru gadu).
Treškārt, VP vadības "aklā dzīšanās" pēc labākiem statistikas rādītājiem, kā rezultātā prioritāti tiek izmeklētas zādzības no lielveikaliem, kā arī apzināti netiek izmantoti KPL iekļautie rīki kriminālprocesa pabeigšanai policijā (atteikums, jo nav tāds kaitējums, lai piespriestu kriminālsodu, izlīgums, kriminālprocesos, kur obligāti nepieciešams personas pieteikums, kriminālprocesa izbeigšana, atbrīvojot personu no kriminālatbildības).

Tāpat jāatzīst, ka konstatētas arī 2 problēmas prokuratūras darbā:
Pirmkārt, nepienācīga uzraudzība, kas visticamāk saistīta ar analoģisku problēmu kā policijā - arī prokuratūrā slodze Rīgā ir nesamērīgi lielāka kā reģionos.
Otrkārt, prokuroru "iesīkstējušie" uzskati vairākos jautājumos un nevēlēšanās mainīties līdzi laikam, ko apliecina pētījumā konstatētais, ka tikai tika 1/3 prokuroru izmanto Valsts policijas izstrādātās vadlīnijas (kuras cita starpā izstrādātas sadarbībā ar Ģenerālprokuratūru) mazāk smagu noziegumu izmeklēšanas vienkāršošanā, kā rezultātā izmeklētājiem tiek pieprasīts veikt nesamērīgi daudz un liekas darbības izmeklējot tādus salīdzinoši vienkāršus noziedzīgus nodarījumus, kā, piemēram, zādzības no tirdzniecības vietām, ka kopumā veido ~33% no visiem reģistrētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Tajā pašā laikā pētījums norāda arī uz pozitīvām tendencēm. No šī gada VP noteikusi ierobežojumu, ka turpmāk jaunos izmeklētājus pieņems darbā tikai ar juridisko izglītību, kā arī šobrīd Saeimā 2.lasījumā tiek izskatīti KPL grozījumi, kam vajadzētu atvieglot un vienkāršot izmeklēšanu.

Attiecībā uz prokuratūru - lēnām, bet pamazām prokuratūrā mainās kadru sastāvs, tai skaitā ienāk gados jauni prokurori ar jaunu un progresīvu domāšanu, kuri savu pieredzes trūkumu kompensē ar milzīgu entuziasmu.

Līdz ar to manā ieskatā, šis VK pētījums ir ļoti labs, jo lieliski izgaismo aktuālās problēmas VP attiecībā uz izmeklēšanu.
Galvenais, lai atbildīgās personas to ņem vērā un veic atbilstošas darbības.
Latvietis
17. Oktobris 2017 / 08:58
2
ATBILDĒT
VK parāda, cik sapuvusi ir tiesu un prokuratūras/policijas sistēma. No ārpuses turas kopā un izskatās daudz maz, bet procesu kvalitāte ir traģiska. Par to būtu kādam jāuzņemas atbildība - tieslietu ministram un iekšlietu ministram, vispirms.
vk > Latvietis
18. Oktobris 2017 / 08:51
10
ATBILDĒT
VK strādā grāmatveži, kas neredz tālāk par savu degunu.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 1
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties