26. Janvāris 2014 14:15
Domnīca / eseja
Vai viegli būt advokātam?
22
Jānis Lapsa
zvērināts advokāts 

Šodien nolēmu uzrakstīt dažas lietas, kas mani pēdējā laikā satrauc saistībā ar manu profesiju – būt advokātam. Un kādai būtu jābūt advokāta ētikai? Attiecīgi – galvenais jautājums – vai tā drīkst vai nē, vai tā ir vai tomēr nav labi? Tāpēc šīs dažas lietas ieskicēšu jautājumos, par kuriem varētu rasties diskusija.

Ir tik ļoti patīkami kontaktēties ar "vecā kaluma" advokātiem (tiesa, ne visiem), kuri pēc tiesas paspiež roku, novēl laimi nākamajā instancē, turpina sveicināties utt. Jaunajai paaudzei (diez es esmu jau vidējā vai kā?) ir raksturīgi uztvert lietas personīgi, pēc zaudētas lietas vairs nesveicināties utt.

Ir ļoti traki, ka nesen mūsu valstī notikusi liela traģēdija. Ir prieks par kolēģiem, kas gatavi sniegt palīdzīgu roku cietušajiem. Skumjas ir par tiem, kas šo notikumu izmanto savās merkantilajās interesēs, cenšoties iegūt lētu popularitāti, turklāt smagi nosodot tos, kas gatavi sniegt juridisku palīdzību iespējamiem (uzsvars uz šo) vainīgajiem. Advokāta būtība ir sniegt palīdzību jebkuram, kas to lūdz, nešķirojot.

Šodien ieraudzīju viena advokāta biroja sūtītu vēstuli – uz biroja veidlapas ar biroja zīmogu, bet parakstījis nevis biroja vadītājs vai advokāts, bet vienkāršs jurists. Vai tā ir pareizi? Reizēm ir novērots, ka advokātu biroji savās mājaslapās ne-advokātiem piedēvē advokāta statusu. Tas manī izraisa smīnu.

Visbeidzot, klienti. Kāda ir sabiedrība, tādi ir gan advokāti, gan klienti. Reizēm ir grūti. Arī šodien – zvanu klientam, lai vienotos par tikšanos (jāgroza prasība), bet otrā klausules galā notiek kaut kas neadekvāts. Klients sāk apvainot mani, ka neesmu pateicis(!), ka tiesāšanās var ilgt gadiem; pieprasa man iesniegt sūdzību ECT; tad sāk teikt, ka lietu atrisinās pats (neņemot vērā manu ieteikumu tā nedarīt, jo var draudēt kriminālatbildība) utt. Nepietiks vietas, lai visu to aprakstītu. Pieķēru sevi pie domas, ka vajag šo sarunu ierakstīt (ja nu neesmu pateicis par ilgo tiesāšanos, tad klients vēl izdomās, ka es esmu ieteicis rīkoties ārpus tiesas (nelikumīgi)). Bet jau atkal – vai tā drīkst, un vai tā ir labi?

Kādas ir citu domas un pieredze? Vai ir kādi ieteikumi?
 

 
 
22 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
.
23. Jūlijs 2014 / 13:12
1
ATBILDĒT
Tāda žēlošanās kādi tie citi slikti velk uz trolejbusa sarunas līmeni. Daudz vērtīgāk būtu izstāstīt, piemērem, kādas inovācijas mēs esam ieviesuši savā birojā, lai uzlabotu tieši sava pakapojuma kvalitāti!
Salmiņš
23. Februāris 2014 / 10:23
0
ATBILDĒT
Tā jau ir ar to morāli un ētiku!!! Kāpēc gan neierakstīt sarunu ar klientu? Lielākā daļa pakalpojumu sniedzēji takš tā dara, neprasot atļauju, bet vienkarši paziņojot klientam, ka tas tiks izdarīts (te vēlos pieminēt Swedbanku, kas paziņo, ka klients klusējot esot piekritis ierakstam, jo nav pārtraucis tālruņa sarunu, parredzot, ka vienīgais veids [automātisks audi ieraksts] kā klients var izteikt savu neapmierinātību ar audio ierakstu ir sarunu pārtraukšana). Interesanti vai Jūsu gadījumā Jūs paziņotu klientam, ka ierakstat sarunu, tā tīri, lai aizsargātos nākotnē no iespējamām prasībām pret sevi. Es domāju, ka nē!
Viktors
8. Februāris 2014 / 15:44
3
ATBILDĒT

Vai varat pastāstīt tā godīgi, ar kādu reālu piemēru, kā zvērinātam advokātam izpaužas profesionālas kļūdas? Kādas ir sekas neprofesionālai darbībai? Nekad publiski neesmu dzirdējis, ka kādam būtu tas sitis pa kabatu vai prestižu. Ja tikai klusiņām kāda tur padome pakrata pirkstu vai ierosina disciplinārlietu, kas no tā? Advokāts tik turpina strādāt.
Bet ja runājam par kriminālprocesiem - tad kopš tiesas.lv ir pieejami nolēmumi krimināllietās, nebeidzu brīnīties, cik daudz lietās advokāti atbalsta (uzstāj?) uz lietas izskatīšanu bez pierādījumu pārbaudes. Neticu, ka visās šajās lietās nekur un nekā nav bijis iespējams apšaubīt kādus no pierādījumiem, radīt pamatotas šaubas, kuras varētu tikt traktētas par labu apsūdzētajam. Mans secinājums viennozīmīgs - zvērināti advokāti procesā negrib krāmēties ar niansēm, bet tikai pamanipulēt ar personu raksturojošām ziņām un tas manā skatījumā nav profesionalitātes rādītājs.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 19
JAUNĀKĀS ESEJAS
BIBLIOTĒKA
 
RAKSTI ESEJU
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties