6. Oktobris 2009 /NR. 40 (583)
Tiesību prakse
Uzņēmumu reģistra amatpersonu lēmumu atziņas ar ekspertu komentāriem
Mg.iur.
Aivars Paegle
 

Kapitālsabiedrības pamatkapitāla samazināšana

Kapitālsabiedrības pamatkapitāla samazināšanas pirmajā posmā dalībnieku sapulcei ir pienākums lemt par statūtu grozījumiem, lai tajos norādītais pamatkapitāls atbilstu iecerētajam (samazināmajam) pamatkapitāla lielumam. Tomēr pats statūtu grozījumu teksts valdei Uzņēmumu reģistram ir jāiesniedz tikai pēc tam, kad beidzies kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņš un prasījumi ir nodrošināti. Statūtu jaunā redakcija stāsies spēkā pēc tam, kad valsts notārs pieņems lēmumu izdarīt ierakstu komercreģistrā par samazināto pamatkapitāla lielumu.

Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra R. Baloža2009. gada 11. maija lēmums Nr. 1-5/90

Lietas apstākļi

Kapitālsabiedrība lūdz Uzņēmumu reģistru pievienot paziņojumu par pamatkapitāla samazināšanu reģistrācijas lietai. Lietā tiek sniegta atbilde, vai, paziņojot Uzņēmumu reģistram par nodomu samazināt pamatkapitālu, kapitālsabiedrībai ir pienākums iesniegt arī statūtu grozījumus ar jauno samazināmo pamatkapitāla apmēru.

Galvenā valsts notāra atziņas

Saskaņā ar Komerclikuma XII sadaļas 2. nodaļu sabiedrības ar ierobežotu atbildību pamatkapitāla samazināšana notiek divos posmos. Pirmā posma ietvaros sabiedrībai jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā paziņojums par pamatkapitāla samazināšanu, kuram pievienots dalībnieku sapulces protokola izraksts ar lēmumu par pamatkapitāla samazināšanu un pamatkapitāla samazināšanas noteikumi. Pēc tam, kad beidzies kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņš un prasījumi ir nodrošināti, sākas otrais posms, kad sabiedrība ir tiesīga iesniegt Uzņēmumu reģistram pieteikumu par pamatkapitāla samazināšanu, kam pievieno statūtos izdarīto grozījumu tekstu un pilnu statūtu tekstu jaunajā redakcijā.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
VĒL ŠAJĀ TIESĪBU PRAKSĒ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties