2. Aprīlis 1997 /NR. 7 (49)
Jurista vārds

Jurista vārds Nr.7 (49)

Tiesu eksperti — jaunās telpās

Marta nogalē priecīgs notikums bija Latvijas Tiesu ekspertīžu zinātniskās pētniecības laboratorijas ļaudīm — oficiāli tika atklātas jaunās telpas Hospitāļu ielā 55, kas atrodas Kara slimīcas teritorijā. Tikai pirms mēneša tiesu eksperti atstāja savu iepriekšējo mājasvietu Turgeņeva ielā un daudz padarīja paši, lai 24.marta pēcpusdienā godam uzņemtu viesus.

Ciemiņi varēja apskatīt gan jauniekārtotās telpas divos stāvos, gan aplūkot nelielas izstādes eksponātus, lietišķus materiālus par Latvijas tiesu ekspertīzes attīstības vēsturi kopš tās sākumiem divdesmitajos gados. Jāpiebilst, ka pērn, novembra beigās, Tieslietu ministrijas Latvijas Tiesu ekspertīžu zinātniskās pētniecības laboratorija atzīmēja savas pastāvēšanas 75.gadskārtu.

Svinīgajā jauno telpu atklāšanā šīs laboratorijas vadītājs Gatis Bebris atcerējās kādu vēsturisku faktu saistībā ar 1995.gada novembrī parakstīto līgumu starp Tieslietu ministriju un Aizsardzības ministrijas Nacionālo bruņoto spēku Kara slimnīcas administrāciju par telpu iznomāšanas nodrošināšanu. Izrādījās, ka šis ceļš līdz atklāšanai tomēr nebija tik viegls, kā sākumā cerēts.

— Šo laboratoriju uzcēluši mani darbinieki, protams, ar Tieslietu ministrijas atbalstu. Divus gadus mēs atteicāmies no piemaksām, reizēm no prēmijām, lai uz ietaupīto līdzekļu rēķina sakārtotu šīs telpas. Trīs mēnešus strādājām arī sestdienās un svētdienās, lai tagad turpinātu darbu daudz labākos apstākļos. Paldies arī kolēģiem un draugiem no Holandes, kas palīdzēja vairāku aparātu iegādē, iepazīstināja ar savu pieredzi, — tā paveikto vērtēja Gatis Bebris.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs sirsnīgi uzrunāja klātesošos un ministrijas vārdā apsveica laboratorijas darbiniekus ar lielo notikumu, novēlot arī turpmāk strādāt ar iniciatīvu un lielu atdevi. Ministrs pasniedza simboliskas atslēgas laboratorijas vadībai kā šīs jaunās mājvietas īstenajiem saimniekiem.

Šo brīdi vēl svinīgāku un nozīmīgāku vērta tālāko ciemiņu — Holandes un Lietuvas kolēģu — klātbūtne. Holandes Tventes apgabala policijas pārstāvis Jans Boss savā uzrunā uzsvēra ekspertu darba nozīmību, kurā pats galvenais ir speciālistu profesionālisms un tehniskais nodrošinājums. Holandieši uzdāvināja latviešu kolēģiem faksa aparātu, mudinot arī uz turpmāku sadarbību.

Lietuvas Tiesu ekspertīžu zinātniskās pētniecības institūta direktors Prans Kucons atcerējās savu kolēģu neseno labo sadarbību ar Latvijas ekspertiem. Diemžēl pēc Latvijas neatkarības tā krietni sarukusi. Priecādamies par latviešu kolēģu plašajām darba telpām (lietuviešiem tik modernu gan neesot), P.Kucons izteica vēlmi atjaunot saiknes un meklēt saskarsmes punktus, ar savu darbību palīdzot izmeklēšanas iestādēm noziedzības apkarošanā.

Laboratorijas jauno telpu atklāšanā labus vēlējumus teica gan LR Ģenerālprokuratūras un Iekšlietu ministrijas ekspertu, Policijas akadēmijas, gan Latvijas neatkarīgo ekspertu asociācijas pārstāvji, gan bijušie šīs laboratorijas darbinieki, kuri, strādājot citās nozarēs, ar gaišu noskaņu atceras darba gadus šajā iestādē.

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece Vija Jākobsone, kas pati ilgāku laiku strādājusi šajā laboratorijā, novēlēja bijušajiem kolēģiem augt gudrībā arī turpmāk. Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktore Velta Volksone, uzrunājot klātesošos, pieminēja Raiņa vārdus “Pastāvēs, kas pārvērtīsies...”, cerot uz vēl auglīgāku kopdarbu sarežģītu lietu risināšanā. Visiem bija iespēja savus iespaidus ierakstīt jaunajā viesu grāmatā. Tajā dienā savu ierakstu atstāja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs un valsts sekretārs Aivars Maldups: “Vēlam veiksmi, jaunajās telpās darbu sākot!”

Rita Belousova,

“LV” nozares redaktore

Foto: Ernests Litauniks

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (vidū — ar simbolisko atslēgu) sveic laboratorijas saimi. Blakus (no kreisās) — šīs ministrijas valsts sekretārs Aivars Maldups

Ciemiņi un kolēģi no Holandes — Diks Korvers (vidū no kreisās) kopā ar Martenu Hārdejku dāvina latviešu kolēģiem faksa aparātu

Viesi apskata izstādes eksponātus

Laboratorijas vadītājs Gatis Bebris nu jūtas kā īsts saimnieks...


Sarunas. Intervijas

Par individuālu pieeju narkotiku apkarošanā

Franks Seberts, ANO Starptautiskās Narkotiku kontroles programmas Reģionālā biroja Baltijas valstīs direktors — “Latvijas Vēstnesim”

— ANO Narkotiku kontroles programmas misijas Baltijas valstīs ir strādājušas kopš 1993.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties