23. Aprīlis 2019 /NR. 16 (1074)
Skaidrojumi. Viedokļi
Mazākumakcionāra tiesības celt prasību pret sabiedrības valdes un padomes locekļiem: novērojumi no prakses
Jānis Loze
Zvērināts advokāts, ZAB "Loze & Partneri" vadošais partneris 
Kristaps Loze
Zvērināta advokāta palīgs ZAB "Loze & Partneri" 

Komerclikums1 paredz tiesības gan sabiedrības ar ierobežotu atbildību, gan akciju sabiedrības mazākumakcionāram2 pieprasīt celt tiesā prasību pret konkrētās sabiedrības valdes un/vai padomes locekļiem, lai atgūtu zaudējumus, ko sabiedrības valdes un/vai padomes locekļi ir, iespējams, nodarījuši sabiedrībai. Mūsu praksē ir novērots, ka mazākumakcionāri ir gatavi arvien aktīvāk izmantot šādas savas tiesības celt prasību sabiedrības vārdā, kā rezultātā ir atklājušās vairākas nepilnības Komerclikuma 172. pantā minēto tiesību realizācijā. Šī raksta mērķis ir izgaismot tieši atsevišķas iespējamas nepilnības, ar kurām esam vairākkārt saskārušies praksē.3

Komerclikuma 172. pants

(1) Prasību pret dibinātājiem, valdes vai padomes locekļiem vai revidentu sabiedrība ceļ, pamatojoties uz dalībnieku sapulces lēmumu, kurš pieņemts ar klātesošo vienkāršu balsu vairākumu. Statūtos prasības celšanai nedrīkst noteikt lielāku balsu vairākumu.

(2) Sabiedrībai ir pienākums celt prasību pret šā panta pirmajā daļā minētajām personām arī tad, ja to pieprasa dalībnieku mazākums, kurš kopā pārstāv ne mazāk par vienu divdesmitdaļu no pamatkapitāla. Dalībnieku mazākuma pieprasījumu iesniedz sabiedrības institūcijai, kurai saskaņā ar šo likumu ir tiesības celt prasību, bet, ja šī institūcija viena mēneša laikā neceļ prasību tiesā, dalībnieku mazākums šā panta sestajā daļā noteiktajā termiņā var celt prasību bez šīs institūcijas starpniecības.

(3) Sabiedrības prasību pret valdes locekli ceļ un uztur padome. Ja sabiedrībai nav padomes, dalībnieku sapulce, kura pieņem lēmumu par prasības celšanu pret valdes locekļiem, prasības celšanai un uzturēšanai ievēlē vienu vai vairākus sabiedrības pārstāvjus.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties